Siemens levert duizendste Vectron locomotief af

De treinendivisie van Siemens heeft deze week gemeld dat het zijn duizendste Vectron locomotief heeft verkocht. De rode jubileumlocomotief is besteld door de Deense Staatsspoorwegen (DSB).

De eerste Vectron werd in 2012 geleverd en alle locomotieven zijn gebouwd in de Siemens Mobility-fabriek in München-Allach. De bestelling van DSB is voor acht AC (wisselstroom) Vectrons. Momenteel staat het aantal verkochte Vectrons op 1.003 stuks die verkocht zijn aan 49 klanten in 16 landen. Ook in Nederland zijn de Vectrons sinds oktober 2017 steeds meer een bekende vertoning op het spoor geworden bij goederentransporten. Met name omdat het om de meerspanings-variant gaat die in Nederland is toegelaten, waardoor de locomotieven bij de grensplaatsen niet meer omgewisseld hoeven te worden.

"De verkoop van de duizendste Vectron is een succes dat het langdurige vertrouwen en de tevredenheid van onze klanten onderstreept. De Vectron is ontworpen voor gebruik in heel Europa en maakt grensoverschrijdend transport mogelijk zonder van locomotief te veranderen. Ze creëren transportcorridors over de grenzen heen, wat zorgt voor efficiënte , milieuvriendelijk en betrouwbaar Europees spoorvervoer ", zegt Sabrina Soussan, CEO van Siemens Mobility.

Vectron

De Vectron wordt gebruikt voor zowel vracht- als passagiersvervoer, maar enkel in Nedelrand wordt deze voor vracht ingezet. De locomotieven kunnen worden geleverd als een puur elektrische versie die werkt op wisselstroom (AC) of gelijkstroom (DC), of als een meerspannings (MS) variant. De Vectrons hebben een vermogen van 5,2 of 6,4 megawatt. Voor vrachtvervoer in geselecteerde landen heeft Siemens Mobility ook de standaard Smartron-locomotief en de Vectron Dual Mode, een gecombineerde diesel- en elektrische locomotief, in haar portfolio.

De Vectron-locomotieven hebben al bij elkaar inmiddels al meer dan 300 miljoen kilometers op het spoor gemaakt en zijn gecertificeerd voor gebruik in Oostenrijk, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, België, Noorwegen, Polen, Roemenië, Servië, Slowakije, Slovenië, Zweden, Zwitserland en Turkije.

Met de nieuwe order van de Deense DSB is hun Vectron-vloot uitgegroeid tot 42 locomotieven. Het bedrijf bestelde in 2018 en 2019 zijn eerste 34 AC Vectrons bij Siemens Mobility. De locomotieven zullen worden gebruikt voor passagiersvervoer in Denemarken. De leveringen starten eind 2020.