NS doet proef met 'anderhalve-meter' treinen

De NS is deze week gestart met een proef waarbij er enkele treinen aangepast zijn om de verspreiding van Corona tegen te gaan. De treinen zijn ingericht met vloerstickers, waarschuwingsborden en doorzichtige plastic schermen voor bescherming.

Instagram-gebruiker HC Groningen heeft foto's van de proef gedeeld. De Corona-treinen, welke voor zover bekend enkel intercity's zouden zijn, worden momenteel ingezet op het traject tussen Zwolle en Groningen. In de Onnense werkplaats (nabij Groningen) zijn ze recentelijk voorzien van de maatregelen. Een woordvoerder van de NS kon tegenover Treinenweb de proef bevestigen, en gaf aan dat de proef een week duurt. "We testen of deze stickers en schermen werken en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de reiniging en het onderhoud van een trein."

Maatregelen in het openbaar vervoer

Pas geleden werd bekend dat de OV-sector momenteel werkt aan een protocol met maatregelen. Begin mei komt het Nationaal OV Beraad (NOVB), een overlegkoepel waaraan vervoerders, reizigersclubs, provincies, metropoolregio’s en het ministerie aan deelnemen, met een protocol voor het openbaar vervoer in Nederland. Hieron zouden de volgende maatregelen inmiddels worden besproken.

Zo wordt er gesproken over looproutes in stations, instapvakken op perrons, extra tijd tussen aankomst en vertrek, éénrichtingsverkeer in de trein waar er een aparte in- en uitgang is, geen staanplaatsen, markeringslijnen om afstand te bewaren, plastic schotten tussen stoelen, stickers met informatie en maximumaantal reizigers.

Het toepassen van mogelijke looproutes zou een mogelijke volgende stap kunnen worden bij NS: "De looproutes (zoals eenrichtingsverkeer) zijn nog niet voorzien in de testopstelling, maar ook dat zou een van de mogelijkheden zijn. Daar kijken we nu nog naar."