Studenten-OV wordt met drie maanden verlengd

De NS blokkeert ongeveer 2.200 accounts na hackpoging (Foto: NS)
De NS blokkeert ongeveer 2.200 accounts na hackpoging (Foto: NS)

Studenten die vanwege het coronavirus niet naar hun universiteit of hogeschool kunnen, mogen drie maanden langer blijven reizen met hun ov-studentenkaart. Dat heeft het ministerie van Onderwijs dinsdag bekendgemaakt. Het gebruik van de kaart wordt met drie maanden verlengd nadat de periode waarop ze gratis reisrecht hebben, is verstreken.

De verlenging is deels bedoeld als een tegemoetkoming omdat de studenten nu vooral thuiswerken, maar ook vooruitlopend bedoeld als de overheid eventueel zou beslissen dat zij moeten doorstuderen vanwege de studievertraging die zij oplopen. De regeling geldt niet voor mbo-studenten, zij hebben  bovenop de duur van hun studie nog drie jaar recht op een ov-studentenkaart. De regeling van drie maanden kan eventueel nog verder wordt verlengd als de coronamaatregeling nog langer zouden duren.

"In eerste instantie gaat het om drie maanden’’, zegt een woordvoerder van het Ministerie van Onderwijs.

Vrij reizen

De OV-studentenkaart is ingevoerd in 1991 en was bedoeld als vervanging van de toenmalige, door de vele administratieve mutaties onwerkbaar geworden, individuele reiskostenvergoedingen. In de loop van de jaren is het gebruik van het reisrecht aangepast waarbij studenten konden kiezen voor een vrij reisrecht door de weeks of in het weekend. Per 1 september 2000 ging de kaart onder de prestatiebeurs vallen. Voor studenten die voor 1 september 1999 aan hun studie waren begonnen, bleef de kaart een gift, ongeacht of de studenten hun studie wel of niet afmaakten en of ze dat binnen een bepaalde tijd deden. Per 1 januari 2010 is de geplastificeerde OV-studentenkaart vervangen door de Studenten OV-chipkaart, waarbij het vrije reisrecht enkel op een persoonlijke OV-chipkaart geplaatst worden.

Studentenorganisatie ISO heeft aangegeven blij te zijn met de verlenging. Op een speciaal coronameldpunt van het ISO kwamen over de OV-studentenkaart veel vragen binnen, stelt voorzitter Kees Gillesse. "Dat de minister meer zekerheid geeft, is goed nieuws voor studenten"