Arriva zet trein stil vanwege drukte

Arriva: Noordelijke treinen zijn drukker maar momenteel halfvol (Foto: Roel Hemkes)
Arriva: Noordelijke treinen zijn drukker maar momenteel halfvol (Foto: Roel Hemkes)

Een sneltrein tussen Leeuwarden en Groningen heeft maandagavond op Buitenpost stilgestaan omdat de trein te vol was. "Er stonden mensen met fietsen en koffers op het station", zegt vervoerder Arriva. Momenteel is vanwege de corona-crisis het gebruik van het openbaar vervoer enkel bestemd voor mensen met een vitaal beroep.

Na een oproep van de machinist werd er door de reizigers gehoor gegeven om uit te stappen zodat er aan de anderhalve-meter maatregel kan worden voldaan. "De trein vertrok uiteindelijk met een vertraging van ongeveer negen minuten.

Op de trajecten in Groningen en Friesland is een dergelijke situatie niet eerder voorgekomen", zegt de woordvoerder tegenover RTV Noord. De vervoerder rijdt momenteel een zondagsdienstregeling omdat het aantal reizigers vanwege de crisis is teruggelopen, en beschouwt de situatie als een incident. Daarom zullen er ook geen langere treinen worden ingezet, dan behalve in de ochtend- en avondspits.

NS zette ook treinen stil

Afgelopen weekend hebben NS-hoofdconducteurs ook al ingegrepen in twee treinen op Gouda. Deze waren ook overvol, waardoor de veiligheid niet meer gegarandeerd kon worden. Echter in dit geval waren er toen weinig passagiers die toen wouden uitstapten waardoor de politie ter plaatse moet komen.

'Blijf thuis'

Alle vervoerders benadrukken de trein in deze periode niet bedoeld is voor een dagje uit. Reizigers dienen enkel voor de trein te kiezen als het strikt noodzakelijk is, zodat er voldoende ruimte beschikbaar is om aan de maatregel te voldoen. Zo is de trein in deze periode enkel bedoeld voor mensen met een vitaal beroep in bijvoorbeeld de zorg of hulpverlening.