NS start aanbesteding nieuwe dubbeldekstreinen

Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)
Vanaf 20 december laat de NS minder treinen rijden. (Foto: Irmo)

De NS start vandaag met de Europese aanbesteding voor een nieuwe generatie toegankelijke dubbeldekkers. Daarbij kijkt de vervoerder naar een trein die bestaat uit zowel enkeldeks- als dubbeldeksrijtuigen die de noodzaak van een hoge capaciteit met een goede toegankelijkheid combineert.

Om deze nieuwe treinen aan te kunnen schaffen start NS nu het aanbestedingstraject met een informatieaanvraag aan de industrie. Het doel hiervan is om eerst potentiële leveranciers te selecteren. Dit is de eerste stap in een proces dat uiteindelijk kan leiden tot de bestelling van de trein in 2022.

Reizigersgroei

De reizigersgroei overstijgt in de komende jaren de prognoses van de Nationale Markt en Capaciteit Analyse (NMCA) die door het Rijk gehanteerd wordt. Met deze voorspelling wil de NS haar treinvloot verder uitbreiden.

Roel Okhuijsen, directeur Nieuw Materieel NS: "We moeten ook nu naar de toekomst kijken, waarin steeds meer reizigers met de trein reizen. Oudere treinen, zoals de dubbeldekker type DDZ, komen aan het einde van hun levensduur. Onder invloed van de coronamaatregelen hebben we op dit moment weliswaar fors minder reizigers, maar zijn we op de lange termijn wel voorbereid op groei. Omdat de aanschaf van een nieuwe trein een proces is van zo’n 7 jaar, kiest NS er voor om vandaag de aanbesteding te starten. Pas na afronding van deze eerste fase wordt zoals gebruikelijk een definitief besluit genomen over de te bestellen treinen."

Pakket van eisen

In de aanbesteding maakt de NS duidelijk zat ze op zoek zijn naar een trein die bestaat uit een combinatie van enkeldeks en dubbeldeksrijtuigen die geschikt zijn voor snelheden tot 160 km/uur. De basisorder betreft een totale zitplaatscapaciteit van 30.000 stoelen, en opties voor extra bestellingen, waaronder de mogelijkheid voor grensoverchrijdend treinverkeer.

Als alles volgens verwachting gaat kan de NS in 2022 het contract met een leverancier te tekenen, waarbij de indienststelling van het nieuwe materieel in 2027 zal plaats gaan vinden. Volgens de vervoerconcessie voor het hoofdrailnet heeft NS de verplichting om te zorgen voor voldoende materieel om de concessie uit te voeren tot 2025. Ook voor na die periode moet de NS voldoende materieel in gebruik hebben.

Eerdere investeringen in materieel

De NS heeft de afgelopen jaren 3,8 miljard euro geïnvesteerd in de aanschaf en vernieuwing van treinen. Momenteel vind de aflevering van de SNG Sprinter nog plaats (met een tijdelijke afleverstop vanwege de coronacrisis), waarbij de 100e Sprinter van dit nieuwe type onlangs het land is binnengerold. Uiteindelijk moeten er hiervan in totaal 206 stuks van worden geleverd. Voor extra Sprintermaterieel heeft de NS hier een optie voor openstaan.

Ook loopt er bij Alstom een bestelling van 99 extra snelle Intercity’s die als ICNG op zowel het conventionele spoor als de HSL zullen gaan rijden. De eerste treinen uit deze order komen naar verwachting in 2021 op het spoor. Binnenkort moet het eerste stel de grens overkomen, nadat ze diverse testen doorlopen hebben. Ook voor deze trein heeft de NS een optie lopen om in de toekomst eventueel meerdere stellen aanschaffen. Deze zou de NS mogelijk in kunnen zetten voor bijvoorbeeld een grensoverschrijdende intercityverbinding met Aken.