NS verlengt basisdienstregeling voorlopig tot 28 april

Er reizen in deze periode weinig reizigers met de trein
Er reizen in deze periode weinig reizigers met de trein

De NS verlengt de periode van de basisdienstregeling. De aanleiding is de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge. Hiermee verlengt NS voorlopig tot en met 28 april de speciale basisdienstregeling die sinds 21 maart van start is gegaan vanwege de Corona-crisis.

Doordat de treinen via een basisdienstregeling blijven rijden, kunnen mensen met een vitaal beroep, of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen, de trein blijven gebruiken. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. De NS adviseert reizigers goed voorbereid op reis te gaan en kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken. Tevens wordt er aan hen gevraagd om op het station en in de trein 1,5 meter afstand te houden, ook bij het in- en uitstappen.

Internationale treinen

De IC Brussel en ICE blijven aangepast rijden. Thalys rijdt met ingang van 31 maart eenmaal per dag naar Brussel. Reizigers met bestemming Parijs en Londen reizen met de IC Brussel en NMBS naar Brussel om daar over te stappen op de Thalys (Parijs) of Eurostar (Londen). Meer informatie is te vinden op de website van NS International. De NS raadt reizigers aan voor het boeken van een internationale treinreis de actuele reisadviezen te controleren. Dit kan via de speciale pagina op de website van Ministerie van Buitenlandse zaken.

Stations

De NS probeert per station tenminste één winkel, één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel en één fietsenstalling open te houden voor haar reizigers, om de belangrijkste dienstverlening op het station te kunnen blijven faciliteren. Ook wordt er samen met ProRail aandacht gevestigd op de '1,5 meter afstand houden' maatregel. Zo wordt dit omgeroepen en zijn er vloerstickers op diverse grote stations bij de ingangen aangebracht.

Alleen noodzakelijke reizen

Steeds meer reizigers geven gehoor aan de oproep om thuis te blijven en alleen te reizen als het strikt noodzakelijk is. Dit zorgt ervoor dat er meestal voldoende ruimte is in de treinen voor iedereen die moet reizen. De NS houdt een vinger aan de pols als het gaat over voldoende capaciteit en passen daar waar het kan de inzet aan. De NS blijft de opgelegde maatregelen vanuit de overheid in de gaten houden, en kan eventeel hierop haar dienstverlening aanpassen.