NS rijdt vanaf zaterdag twee keer per uur een trein

De NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een betrouwbare maar uitgedunde dienstregeling vanwege de Corona-crisis. Vanaf aanstaande zaterdag 21 maart wordt er een speciale dienstregeling opgesteld waarbij er op elk station twee keer per uur een trein zal rijden in beide richtingen.

Er zal dan in heel Nederland op alle stations twee keer per uur in beide richtingen een trein rijden. Op die manier kunnen mensen in de zorg andere mensen in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan. Het zal zo zijn dat ook de komende dagen niet alle treinen volgens de normale dienstregeling rijden. Er wordt aangeraden om goed voorbereid op pad te gaan en kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Inzet van personeel

De NS deelt mee dat het een groot belang is om zorgvuldig om te gaan met de inzet van onze collega’s. Met deze speciale basisdienstregeling wordt er rekening gehouden met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail. De NS plant op dit moment al haar treinpersoneel in op trajecten en treinen die het belangrijkste zijn. Ook ProRail heeft het personeel voor het in stand houden van de dienstregeling opgeslitst over twee locaties om een gehele besmetting van de afdeling tegen te gaan.

ProRail: "Treinen blijven rijden"

John Voppen, topman van ProRail zegt dat er met alle macht wordt gepresteerd om in deze tijd de treinen te laten blijven rijden door ProRail en NS: "Premier Rutte maakte maandag al duidelijk dat het coronavirus voor een lange periode onderdeel zal zijn van ons dagelijks leven, met alle uitdagingen die daarbij horen. Bij ProRail kijken we deze tijd extra naar elkaar om. We zetten er de schouders onder om te zorgen dat de treinen kunnen blijven rijden. Daarvoor is het cruciaal dat onze treinverkeersleiders, specialisten en incidentenbestrijders, en de monteurs van onze aannemers fit blijven. Bij hun werkzaamheden volgen ze de richtlijnen van het RIVM."

Hij vervolgt: "Het geeft mij veel vertrouwen om te zien hoe de gehele spoorsector zich aanpast om de uitdagingen zo goed mogelijk aan te kunnen. We houden de situatie nauwlettend in de gaten om zo nodig verdere maatregelen te nemen."

Daling van reizigers

Door overheidsmaatregelen tegen verspreiding van het coronavirus is het aantal treinreizigers de afgelopen dagen drastisch gedaald. Afgelopen maandag meldde OV-NL de koepelorganisatie van de OV-bedrijven dat er maar liefst een bezetting van 15% was in het openbaar vervoer ten opzichte van een normale werkdag. NS en ProRail hebben aangegeven te kiezen voor een dienstregeling er wordt uitgegaan van 35% van de zitplaatsen ten opzichte van een normale dienst. De verwachting is dat dit voldoende is om reizigers op voldoende afstand van elkaar naar hun bestemming te blijven brengen. Ze benadrukken dat dit de komende periode in de gaten wordt gehouden.

Wijzigingen in de dienstregeling

  • Vanaf ieder station in Nederland rijden, in alle richtingen, twee treinen per uur
  • Alleen vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dit zo;
  • Op enkele belangrijke noord-zuid en oost-west-verbindingen rijden Intercity's in beide richtingen: Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven, Enschede-Utrecht
  • Op andere trajecten rijden Sprinters, die op elk tussengelegen station stoppen;
  • De Intercity Direct, Intercity Den Haag-Eindhoven en nachttreinen rijden niet
  • Ook de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

Door de maatregelen kunnen reizigers te maken krijgen met een langere reistijd en vaker overstappen. Daarnaast wordt er per station, waar mogelijk, tenminste één winkel en één Tickets & Service-balie of OV Servicewinkel open gehouden om reizigers  informatie, hulp, een warme drank of een versnapering aan te bieden.

Op de website van Treinposities.nl is een actueel overzicht te vinden van treinen die uitvallen. De NS raadt reizigers aan hun reis met de reisplanner te plannen. Ook meldt de NS dat de getroffen trajecten al verwerkt zijn in de dienstregeling van woensdag.

Verspreiding tegengaan​

De NS heeft ook naast het aanpassen van de dienstregeling ook haar dienstverlening aangepast om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. Zo heeft het personeel speciale instructies gekregen om zowel in de trein als op de stations en in de winkels, om fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden.​ Hierbij worden er ook geen OV-kaarten en reisbewijzen door hen aangenomen, en wordt er gevraagd om deze zelf tegen de scanner aan te houden. Ook wordt er aan reizigers gevraagd om gepaste afstand van elkaar te houden in de treinen en de stations.

In het openbaar vervoer wordt tijdens de reguliere schoonmaak extra aandacht besteed aan de contactpunten zoals deurklinken en hoofdsteunen. In treinen waar een toilet aanwezig is worden zeep en papieren handdoekjes extra aangevuld.

Foto: Alfenaar
Foto: Alfenaar