FMN: "Plannen voor verbetering OV-netwerk Zeeland"

Het openbaar vervoer in Zeeland moet worden verbeterd. Dat stelt een plan die door vijf vervoerders uit een vervoerdersfederatie is overhandigd aan minister Stientje van Veldhoven.

Het gaat om Het gaat om Arriva, EBS, Keolis, Qbuzz en Transdev (moederbedrijf van Connexxion) die zich verenigd hebben in de Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN). Door bus- en treindiensten door één partij te laten uitvoeren, kunnen deze beter op elkaar worden afgestemd. Zo ontstaat een efficiënt ‘OV-netwerk’. Zo wordt bijvoorbeeld ook de concessie van de Qbuzz-treinverbinding tussen Dordrecht en Geldermalsen beheerd door de provincie Zuid-Holland. Zo kan het busvervoer in de regio zal hierin beter worden afgestemd op de dienstregeling van de treinen. 

Plannen

Ook de intercity naar de Randstad zou sneller kunnen, schrijft de federatie. Momenteel stopt deze vanaf Roosendaal, met uitzondering van de spits, op alle stations naar het eindpunt Vlissingen. "Wij vinden dat reizigers naar en van Zeeland kortere reistijden verdienen”, schrijven de FMN-bedrijven in hun plan. "Zowel de provincie als het Rijk heeft baat bij een goed bereikbaar Zeeland".

In hun visie betekent dit dat er uiteindelijk vier treinen per uur moeten rijden: Twee intercity’s én twee regionale treinen. Echter zal deze in de plannen worden doorgetrokken naar Breda. Door de huidige intercity Roosendaal-Zwolle in te korten tot Breda-Zwolle, komt er geld vrij voor een Sprinter, welke in het plan de RegioSprinter genoemd wordt.

Daarnaast moet er ook geinvesteerd worden in busverbindingen over langere afstanden. In Zeeland zouden deze kunnen rijden tussen Zierikzee, Goes en Terneuzen en in de zomer tussen Middelburg en de Walcherse kust.

Nieuwe treinstations

Om het nieuwe ov-netwerk rendabel te houden wordt er gedacht aan drie nieuwe treinstations in West-Brabant: Bergen op Zoom Markiezaat, Roosendaal West en Hoeven-Sint Willebrord. Ook wordt er gedacht aan plannen voor een stadsspoor bij Vlissingen met de stations Vlissingen-Centrum en Vlissingen-West. Deze moet afgetakt worden vanaf Vlissingen Souburg.

Foto: Xyboi (Wikipedia)
Station Vlissingen Souburg
Foto: Xyboi (Wikipedia)