Massale staking legt openbaar vervoer van Frankrijk plat

Het het gehele openbaar vervoer in Frankrijk is vandaag stilgelegd. Het trein-, metro- en vliegverkeer ligt donderdag grotendeels plat door een grote landelijke staking. Ook de Thalys en de Eurostar ondervinden hinder. In Parijs rijden enkel nog een een automatisch rijdende metrolijnen.

De werkonderbreking is opgezet tegen de door president Emmanuel Macron aangekondigde pensioenhervormingen. Ongeveer 90 procent van de hogesnelheidstreinen rijdt niet, en ook lokale, regionale treinen en intercity's rijden niet. De Thalys heeft één rit van Amsterdam naar Parijs geschrapt. Reizigers zijn hierover vooraf geïnformeerd, meldt een woordvoerder. Vrijwel alle Eurostar-treinen op één na zijn geannuleerd. Volgens Eurostar komt dit omdat de seinen niet meer bediend worden, en de trein niet in Frankrijk kan komen.

Pensoioenshervorming

Veel Fransen zijn ontevreden met de plannen van Macron die een "universeel" pensioensysteem wil invoeren. Hierdoor zouden 42 speciale pensioenregelingen in diverse arbeidssectoren, waaronder het spoor, worden afgeschaft. Deze werknemers krijgen vaak relatief hoge pensioenen of mogen vroeg met pensioen. Macron wil de pensioensregeling herzien om geld te besparen.

Verwachting

De vakbondsacties zullen mogelijk tot en met 9 december plaatsvinden. Thalys vraagt zijn reizigers, die van plan zijn om van 5 tot en met 9 december te reizen naar of van de Parijse regio, hun reis indien mogelijk uit te stellen. Reizen kunnen worden omgeboekt om terugbetaald. Deze regeling geldt ook voor de Eurostar.

Foto: Delft Trains
Foto: Delft Trains