Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

ProRail wil Europese treinen naar Songfestival

ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen een oproep aan de gehele Europese spoorsector om mee te denken over het opzetten van speciale internationale treinen rond grote internationale evenementen. Nederland neemt het voortouw rond het Europese Songfestival.

Om extra directe treinen naar Rotterdam mogelijk te maken komt ProRail met een speciaal loket voor vervoerders om het totale Europese treinpad te regelen, wat veel administratie kan schelen. ProRail wenst directe treinen naar bestemmingen als Barcelona, Milaan, Praag, Wenen en München. Maar ook Moskou en Stockholm staan op het wensenlijstje. Onduidelijk is echter op welke routes er daadwerkelijk extra treinen zullen komen.

Nieuwe treinverbindingen

In een grijs verleden – bijvoorbeeld tijdens de viering van 150 jaar spoor in 1989 – kregen treinen zonder Nederlandse beveiliging ontheffing. Een woordvoerder van ProRail verwacht dat nu vanwege de veiligheid niet mogelijk zal zijn, maar benadrukt dat er heel veel wel kan. “Het is de bedoeling dat we in Rotterdam treinen gaan zien die er niet eerder waren”.

"Duurzaam en aantrekkelijk"

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven steunt het idee van ProRail. “Op korte afstanden binnen Europa moet de trein voor reizigers niet alleen de meest duurzame, maar vooral de meest aantrekkelijke optie worden”, aldus de staatssecretaris. “Op sommige verbindingen is dit al zo; fans van het songfestival die uit Parijs komen, staan straks binnen drie uur in het centrum van Rotterdam. Zo’n comfortabele, snelle verbinding willen we natuurlijk naar veel meer steden in de landen om ons heen.”

ProRail hoopt dat het loket voor Europese vervoerders een succes gaat worden, zodat het bij andere evenementen zoals de Formule 1 of het EK2020 herhaald worden.

Foto: Ad Boer
Foto: Ad Boer

Bron: Treinreiziger