Stewards van Arriva doen proef met bodycam

Stewards van Arriva gaan vanaf dinsdag bodycams dragen in treinen in Groningen en Friesland. Het gaat om een proef die tot het einde van het jaar duurt. Hiermee wil de vervoerder onderzoeken of het incidenten in de trein kan verminderen.

Een bodycam is een kleine camera, die het personeel op hun kleding dragen welke incidenten vast kan leggen. In het algemeen staat de camera niet altijd aan., en kan de drager ervan deze met een druk op de knop aanzetten. Momenteel gebruikt de politie en NS-veiligheidpersoneel de bodycams, om incidenten vast te leggen.

Veiligheid

Met de proef wil de vervoerder kijken of het dragen van een bodycam het aantal incidenten tijdens treinritten kan verminderen. Ook gaat Arriva testen of de camera's bijdragen aan het gevoel van veiligheid bij reizigers.

Om reizigers te attenderen op de aanwezigheid van bodycams bij de stewards, zullen er in elke trein posters worden opgehangen. Arriva benadrukt dat de camera's overigens niet standaard aanstaan. De steward in kwestie kan beslissen of die de camera aan moet zetten, bijvoorbeeld tijdens een incident waarbij de veiligheid in het geding is. Ook benadrukt Arriva dat er strikte regels gelden voor het uitlezen van de beelden.

Foto: NS
Een bodycam die het veiligheidspersoneel van de NS draagt. (Foto: NS)