Aanstaande zaterdag ernstige treinstaking in België

De NMBS waarschuwt reizigers dat de aanstaande aangekondigde staking van zaterdag voor overlast op het Belgische spoor zal zorgen. Veel treinbegeleiders zullen  die dag het werk voor een dag neerleggen uit protest vanwege een tekort aan treinbegeleiders.

De staking is aangekondigd door de onafhankelijke spoorwegbond OVS, en is al de tweede staking waarbij er een minimale dienstregeling wordt ingesteld. De NMBS heeft laten weten dat ze een minimale dienstregeling aan het opzetten zijn met personeel wat heeft aangegeven niet die dag niet te staken.

"Tijdens de ontmoeting met spoorbond OVS vandaag heeft de directie herhaald alles op alles te zetten om dit jaar zoals gepland 300 nieuwe treinbegeleiders aan te werven. De helft van hen is reeds aan boord en de komende maanden zullen ook de andere vacatures worden ingevuld", laat de NMBS weten in een persbericht.

Dit geeft aan dat er geen oplossing lijkt te zijn voor het spoorwegconflict en dat er aanstaande zaterdag een staking zal plaatsenvinden. "Ondanks zeer concrete toezeggingen aan de vakbonden en een intensieve en constructieve dialoog met de verschillende personeelsorganisaties, blijkt de vakbond OVS ondanks alles zijn stakingsaanzegging te handhaven."

Momenteel is nog niet bekend of de staking invloed zal hebben op de internationale treinen, zoals de IC Brussel, Thalys en Eurostar.

Foto: Treinenweb
Een elektrisch 'boemeltreintje' van het type MS66 op station Luik. (Foto: Treinenweb)