Rechter veegt boete van ACM voor NS van tafel

De boete van 41 miljoen euro die de ACM aan NS had opgelegd vanwege machtsmisbruik is onterecht en daarbij van tafel geveegd. Dat heeft de rechter donderdag bepaald.

De boete hield verband met de fraude die NS bij de aanbesteding van het regionale ov in Limburg had gepleegd. De NS had toen een hooggeplaatste Veolia medewerker met concurrentiebeding aangetrokken. Die werd gebruikt om vertrouwelijke informatie van Veolia te gebruiken. Daarnaast zou NS tegelijkertijd concurrenten dwars gezeten hebben.

Machtsmisbruik

De NS heeft erkent dat er bij de Limburgse aanbesteding fouten zijn gemaakt, onder andere topman Timo Hughes moest destijds daarom ook het veld ruimen. NS is het echter niet mee eens met de beschuldiging dat het misbruik maakt van de positie als belangrijkste vervoerder op het spoor. De rechtbank is het met NS eens. Volgens de rechter is niet overtuigend bewezen dat NS een economische machtspositie heeft op het hoofdrailnet. Daarnaast is volgens de rechter niet aangetoond dat er een verband is tussen het bod op de concessie in Limburg en de positie van NS op het hoofdrailnet na 2024.

Geen boete

Omdat eerder genoemde punten niet aangetoond zijn, kan volgens de rechtbank ook geen sprake zijn van misbruik van een machtspositie. De rechter oordeelt dat de ACM te beperkt onderzoek heeft gedaan om een boete op te leggen. Hierdoor hoeft de rechtbank zich niet meer uit te laten over de vraag of er sprake was een verlieslatend bod.

NS is tevreden en opgelucht na deze duidelijke uitspraak van de rechtbank. De ACM bestudeert de uitspraak en bepaalt daarna wat de vervolgstappen zullen zijn.

Foto: TahR78
Foto: TahR78

Bron: Treinreiziger

acm