Let op: Mondkapjes in het OV zijn vanaf nu verplicht. Reis alleen als het echt nodig is!

Kabinet trekt extra geld uit voor maatregelen tegen terreur op stations

Het kabinet trekt eenmalig 3,5 miljoen euro uit om te investeren in antiterrorismemaatregelen op zes stations. Het ministerie van Infrastructuur wil volgens de krant niet zeggen om welke stations het gaat. Vermoedelijk gaat het om stations Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

"Op de stations worden maatregelen getroffen die passen bij het actuele dreigingsniveau", zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) tegen de krant. "De uitvoering van de fysieke maatregelen zal dit jaar starten en zoveel mogelijk worden gecombineerd met lopende projecten."

"Dit geld is er om de beveiliging op stations in lijn te houden met de dreiging", legt de woordvoerder uit. "Het is logisch om met het huidige dreigingsniveau hier constant naar te kijken."

NCTV: 'Geen concrete aanleiding'

Er zou volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) geen concrete aanleiding zijn om extra in maatregelen te investeren. Ook de aanslag van vorig jaar op station Amsterdam Centraal zou er niks mee te maken hebben. Toen stak de 19-jarige Afghaan Jawed S., die een verblijfsvergunning in Duitsland had, met een mes in op twee Amerikaanse toeristen. Beiden raakten toen gewond waarvan er één een dwarslaesie overhield aan de terreurdaad.

Ook op Dan Haag HS ging het vorig jaar op Bevrijdingsdag mis. Een 31-jarige 'verwarde man' van Syrische afkomst verwondde drie mensen met een mes. Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie is gebleken dat de man geradicaliseerd was, en diverse 'extremistische ideeën' had. Deze maand zal deze zaak inhoudelijk worden behandeld in de extra beveiligde rechtbank in Schiphol.

Dreigingsniveau

Momenteel is het dreigingniveu in Nederland 'substantieel'. Er zijn volgens de NCTV nog steeds jihadisten die zich bezighouden met het plannen van een aanslag in Nederland. Op 18 maart 2019 was het terreurniveau in Utrecht enige korte tijd 'kritiek' na het schietincident in de tram. Hierbij kwamen er 4 mensen om het leven.

Foto: H. Kast
Foto: H. Kast