Eind juni rijdt Spaanse AVE hogesnelheidstrein naar Granada

De AVE hogesnelheidstrein die de hoofdstad van Spanje Madrid en de Catalaanse stad Barcelona met Granada zal verbinden, moet na jarenlange vertraging eind juni van start gaan. Op 3 juni zullen de eerste tickets in de verkoop gaan terwijl de eerste trein op 24 juni moet gaan rijden.

Vanaf 24 juni 2019 zal voor velen de droom werkelijkheid worden en zal het mogelijk zijn om van de hogesnelheidstrein (Alta Velocidad) AVE gebruik te maken om de stad Granada te bezoeken. Dat geldt dan voorlopig alleen voor de routes Madrid-Granada en Barcelona-Granada (via Madrid). Het is nog niet bekend wanneer de AVE tussen Granada en Málaga of andere steden zal gaan rijden.

Dat de AVE een succes is blijkt wel uit de cijfers. Gedurende het eerste trimester dit jaar hebben 5,3 miljoen reizigers gebruik gemaakt van een AVE hogesnelheidstrein in Spanje. Dat is een stijging van 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2018.

In 2020 krijgt de Spaanse spoordienst Renfe op de AVE trajecten echter concurrentie omdat vanaf dat jaar andere leveranciers ook hogesnelheidstreinen mogen gaan aanbieden.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes

Bron: Spanje Vandaag