NS: Reizigers overwegend positief over proef 'reizen met betaalkaart'

De NS heeft laten weten dat de eerste ervaringen van deelnemers aan de proef ‘Reizen met je betaalkaart’ overwegend positief zijn. Dat blijkt uit een klantonderzoek over de eerste maanden van de proef op het traject Leiden - Den Haag. Zo’n duizend testreizigers op dit traject kunnen sinds januari bij NS in- en uitchecken met hun bankpas of creditcard.

Uit het onderzoek blijkt dat de deelnemers het reizen met de betaalkaart net zo gemakkelijk vinden als reizen met de OV-chipkaart. Het wordt als een voordeel ervaren dat het niet nodig is om saldo op een kaart te laden; de reiskosten worden aan het einde van de dag van de bankrekening afgeschreven. Ok het onderzoek lieten de deelnemers ook weten dat ze het handig vinden dat ze ‘de reispas’ al op zak hebben, en gaan losse OV-chipkaart hoeven aan te schaffen. De testreizigers kunnen ook wensen naar voren brengen. Zo zouden ze graag op meer punten kunnen in- en uitchecken dan nu bij de proef beschikbaar zijn. Ook zouden ze willen dat het in- en uitchecken iets sneller gaat.

Doel van de proef​

Voor een eventuele landelijke invoering van reizen met de betaalkaart, zijn ingrijpende technische aanpassingen nodig bij alle vervoersbedrijven, bij Translink en bij de banken. Volgens de NS richt de proef zich nu voornamelijk op de ervaring van reizigers en het testen van de techniek zodat er kan worden bekeken hoe dit op landelijke wijze uitgerold kan worden. De proef loopt tot de zomer.

Samenwerking

Inchecken met de bankpas of creditcard is vooral handig voor incidentele reizigers en toeristen. Het is daarom één van de mogelijkheden die de OV-bedrijven en Translink onderzoeken vanuit het Innovatieprogramma OV-betalen. De proef is tot stand gekomen in samenwerking met banken en creditcardverstrekker ICS. Deelnemers aan de proef reizen met een contactloze bankpas van ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, ASN Bank of RegioBank of een contactloze creditcard van Mastercard of VISA, uitgegeven door ICS (International Card Services).

Foto: Treinenweb
Eén van de speciaal aangepaste in- en uitcheckpoortjes op Den Haag Centraal. Deze is voorzien van techniek om met een bankpas te kunnen in- of uitchecken. De witte sticker maakt dat duidelijk.
Foto: Treinenweb

Bron: NS