Keolis eist maatregelen van provincie voor veiligheid in de trein

Het is niet uitgesloten dat er na een nieuw incident bij Keolis een stakingsactie plaatsvindt. De afgelopen periode vinden er volgens de vakbond CNV Vakmensen geregeld incidenten plaats waardoor de veiligheid voor het treinpersoneel in het geding komt. Daarom eist de vakbond dat de provincie extra geld neerlegt voor extra personeel.

Keolis-medewerkers hebben laten weten dat een kwart van de treinen niet bemand is met een veiligheidsmedewerker, terwijl dat wel de afspraak is. Ook zou er in het weekend voor hen geen goede bereikbaarheid mogelijk zijn om calamiteiten te melden.

"Er wordt onnodig op de noodknop gedrukt, of op de deur van de machinist geklopt, die daardoor uit z'n concentratie wordt gebracht. Dat gebeurt misschien niet iedere dag, maar het komt voor", laat Peter de Ridder van CNV Vakmensen weten.

Recentelijk liep het zelfs zo erg uit de hand dat een boa van Keolis zwaar werd mishandeld, waarna die in het ziekenhuis moest worden opgenomen. De dader reisde op dat moment zwart en kon tevens geen identiteitsbewijs overleggen tijdens de controle. Ook op Koningsdag is volgens De Ridder een een veiligheidsbeamte na ongeregeldheden de trein uitgevlucht.

"Goed overleg"

Donderdagmorgen zijn de vakbonden en Keolis om de tafel gaan zitten over de wens om meer personeel in de treinen te hebben, met name op de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen. "We hebben een goed open overleg gehad met directeur Emile Broersma van Keolis", aldus De Ridder.

Keolis heeft een brief aan de Provincie Overijssel geschreven waarna ze benadrukken dat er meer geld moet worden vrijgegeven om extra personeel in te zetten. Mocht er op korte termijn geen reactie of bevredigend voorstel worden overlegd, dreigt de vervoerder om rondom 'bepaalde evenementen' niet meer de treinen te kunnen laten rijden die nodig zijn.

PVV: Opheldering

Statenlid Joeri Pool van de PVV heeft opheldering gevraagd aan gedeputeerde Boerman. Hij wil weten waarom een kwart van de treinen niet bvoorzien is van een veiligheidsmedewerker en welke maatregelen er genomen zullen worden.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb