Britse politie onderzoekt sabotage aan spoorlijnen

De afdeling Transport van de Britse politie onderzoekt twee incidenten waarbij apparatuur is achtergelaten langs spoorlijnen in Cambridgeshire en Nottinghamshire. De politie heeft een vermoeden dat de objecten bedoeld waren om verstoringen te veroorzaken, en gerelateerd zouden kunnen zijn aan de Brexit.

"Dit was een serieuze en opzettelijke poging van iemand om aanzienlijke sabotage en verstoring van het Britse spoorwegnet te veroorzaken," zei een medewerker van de Britse Politie dinsdag tijdens een verklaring. De apparaten werden op 21 maart ontdekt bij Cambridgeshire en op 27 maart bij Nottinghamshire.

De politie ging niet in op wat voor soort "apparaten" zijn er op de baan werden aangetroffen, maar zei dat ze bedoeld waren "om alleen maar diensten uit te stellen en geen schade toe te brengen aan de infrastructuur". Mogelijk zou volgens de politie een verband bestaan met de aankomende Brexit waarbij Engeland de Europese Unie verlaat..

Een BBC-verslaggever meldde dat de objecten zelfgemaakte kortsluitingsapparaten waren, bedoeld om signalen te misleiden door te denken dat de sporen door een trein zouden zijn bezet. Zo zouden er op de apparaten berichten zijn aangetroffen met daarop: 'Verlof betekent verlof' en een bedreiging om 'dit land op de knieën te brengen' als de Brexit niet doorgaat.

Het onderzoek is op gang gekomen nadat afgelopen zaterdag een Brexit-demonstrant bovenop het station van London St. Pancras-station was geklommen, waardoor acht Eurostar-diensten werden geschrapt.

Foto: Anglianphoto (Wikipedia)
Een Greater Anglia trein (class 90) van Abellio als intercity-expressdienst van Norwich naar Londen op station Stratfort. Foto: Anglianphoto (Wikipedia)