Hartstichting wil graag meer AED's op het spoor

Er zouden in alle treinen en op alle stations AED-apparaten moeten worden geïnstalleerd om reizigers met een hartstilstand binnen zes minuten te kunnen reanimeren. Dat zegt de Nederlandse Hartstichting in reactie op toenemende kritiek van reizigers dat ze nu bijna nergens in de treinen te vinden zijn.

"Dat is niet meer van deze tijd. Jaarlijks krijgen in Nederland 17.000 mensen een hartstilstand. Dat is dus één op de duizend inwoners. Duizenden levens kunnen worden gered als er sneller deskundige hulp is. Een AED kan cruciaal zijn om slachtoffers te helpen. Dan is de overlevingskans het hoogst", aldus woordvoerder Peter Sonneveld.

Ook directeur Freek Bos van reizigersvereniging Rover vindt dat er veel meer AED’s in het openbaar vervoer aanwezig moeten zijn. "Met name op stations is dat belangrijk, zeker nu het treinverkeer drukker wordt."

NS: Geen AED's in de treinen

NS heeft laten weten dat ze geen AED-apparatuur in de treinen geïnstalleerd hebben. "Alleen op vijftig van de vierhonderd stations zijn ze beschikbaar voor onze medewerkers. In de treinen is ons personeel opgeleid om reizigers te reanimeren. De trein stopt bij het eerstvolgende station om de opgeroepen ambulance toegang te geven.", zegt een woordvoerder.

Volgens NS-woordvoerdster Anita Middelkoop het liefst ook overal AED’s beschikbaar hebben. "Een dilemma is dat ze dan ook altijd moeten werken en toegankelijk moeten zijn. Ze kosten 1500 euro per stuk en zijn gevoelig voor diefstal en vandalisme. We onderzoeken samen met ProRail hoe we veilig meer AED’s kunnen installeren, mogelijk ook in de trein."

Arriva en Breng

Regiovervoerder Arriva heft de afgelopen jaren wel geïnvesteerd in AED's. In het zuiden van het land zijn ze beschikbaar in de meeste treinen. "Op al onze nieuwe en gerenoveerde treinen zetten we AED’s in. We hebben besloten overal AED’s te plaatsen voor de veiligheid van onze reizigers”, aldus een woordvoerster. Hiermee zullen op termijn ook in het Noorden van het land de treinen van automatische defibrillatoren voorzien zijn.

Vervoerder Breng heeft laten weten dat ze deze voorziening (nog) niet hebben. Over Connexxion die tussen Amersfoort en Ede-Wageningen rijdt is nog niks bekend.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

aed