Schiphol: 'Trek Noord/Zuidlijn door naar vliegveld'

De metrolijn Noord/Zuidlijn wordt vanuit Amsterdam doorgetrokken naar Schiphol en Hoofddorp. Eind vorig jaar hebben de betrokken partijen een overeenstemming bereikt om de vorig jaar geopende metroverbinding door te trekken, aldus de luchthaven.

President-directeur Dick Benschop van Schiphol stelde maandag tijdens een nieuwjaarstoespraak dat het niet meer de vraag is óf de Noord/Zuidlijn moet worden doorgetrokken, maar wanneer dit zal gebeuren. Volgens hem is het moeilijkste deel van het traject al aangelegd en moet de lijn nog enkel vanaf Amsterdam-Zuid worden verlengd naar de luchthaven. Ook vindt hij dat er stappen moeten worden gezet in de internationale treinverbindingen en de uitbreiding van het station op de luchthaven en de uitbreiding van het openbaar vervoer van en naar de luchthaven.

Volgens Benschop wordt hiervoor gewerkt aan een plan van de NS, ProRail en de Vervoersregio Amsterdam. Ook zou de eerste strategie volgens hem bij de politiek in Den Haag liggen, waarbij er over de financiering zal worden gesproken. "We willen niet alleen ons handje ophouden, maar ook iets meebrengen. Een soort offer you can't refuse", aldus Benschop.

NS-topman Roger van Boxtel erkende eind vorig jaar al in een interview met De Telegraaf dat er van en naar station Schiphol hard nodig extra treinen moeten rijden: “Als we internationaal treinverkeer willen stimuleren, is voldoende capaciteit rond dat knooppunt cruciaal. We bieden aan om daar acht keer per uur een speciale airportsprinter in te zetten naar Amsterdam Centraal”.

Foto: PPP
Foto: PPP