STAR stopt met ritten op museumspoorlijn Stadskanaal - Musselkanaal

De STAR zal vanaf volgend jaar geen treinen meer laten rijden tussen Stadskanaal en Musselkanaal. De bodem op een deel van het traject, bij Nieuw-Buinen, is te slecht. Deze maand zal de dieseltrein van de STAR nog wel enkele keren rijden.

Dat meldt de STAR tegenover RTV Noord. Door de slechte staat van de bodem, kan de veiligheid in de toekomst niet meer gegarandeerd worden. Op dit moment kan dat nog wel, verzekert de organisatie. Daarom zal de stoomtrein in oktober nog wel rijden. Maar vanaf volgend jaar zal de stoomtrein niet meer rijden, de kans bestaat dan dat de spoorbielzen splijten en de trein weg zou zwakken.

Laatste rit 28 oktober

De laatste rit staat gepland op zondag 28 oktober en zal worden uitgevoerd door een stoomtrein. “Normaal vertrekt er vanuit Veendam een stoomtrein en kan er in Stadskanaal overgestapt worden op de dieseltrein naar Musselkanaal. Bij de laatste rit naar Musselkanaal zal de stoomtrein uit Veendam worden ingezet” vertelt bestuurslid Anne de Vries van de STAR tegenover Treinreiziger.nl.

Onvoldoende geld en vrijwilligers

Tussen Veendam en Stadskanaal blijft de stoomtrein bestaan. “En ook tussen Stadskanaal en Nieuw Buinen blijft het spoor goed genoeg. Het gaat om de laatste zes kilometers van Nieuw Buinen naar Musselkanaal. Daar is de status niet meer goed genoeg”  legt De Vries uit. De STAR heeft de ambitie om het spoor te renoveren, maar daarvoor is momenteel onvoldoende geld en zijn er onvoldoende vrijwilligers. “We hebben wel voldoende vrijwilligers voor onze reguliere ritten, maar niet voor zo’n renovatieklus als dit”. Daarom zal 28 oktober voorlopig de laatste trein te zien zijn in Musselkanaal.

Spoorfietsen

Zo lang het spoor niet geschikt is voor de trein, heeft de STAR andere plannen voor het spoor Nieuw Buinen - Musselkanaal. De museummaatschappij wil op het traject spoorfietsen gaan aanbieden. Zover is het nog niet. Om de spoorfietsen en onderdak voor de spoorfietsen te kunnen aanschaffen, heeft museumspoorlijn STAR een subsidieaanvraag bij de gemeente Stadskanaal gedaan van 25.000 euro. “We weten nog niet hoe groot de kans is dat we dit bedrag krijgen”, laat De Vries aan RTV Noord weten.

Foto: Georg Peter Landsiedel
Foto: Georg Peter Landsiedel

Bron: Treinreiziger