Onbeveiligde overweg Scheemda definitief afgesloten voor autoverkeer

De onbewaakte overweg in Scheemda aan de Vogelzangsterweg wordt definitief met een hek afgesloten voor autoverkeer. Deze maatregel zijn door ProRail en de Gemeente Oldambt overeengekomen nadat er in augustus een dodelijke aanrijding plaatsvond op de overweg.

In de afgelopen weken is in overleg met de gemeente en omwonenden door ProRail naar de veiligste en best mogelijke maatregelen gezocht. De overweg is momenteel al van borden voorzien die aangeven dat de weg afgesloten is voor autoverkeer, die de overweg vaak als sluiproute gebruikt.

Maatregelen

Er worden de komende tijd extra maatregelen bij deze oversteek genomen. Zo komt er een hek aan de zuidkant van het spoor, zodat de route tussen Scheemda en Meeden wordt afgesneden voor autoverkeer. Dit hek is voor agrariërs uit de omgeving wel te openen, zodat zij hun akkers kunnen bereiken. Ook wordt er extra bebording aangebracht, en zal ProRail meer prioriteit geven om de overweg van spoorbomen, lichten en bellen te voorzien. Ook worden er door door de gemeente en politie meer controles uitgevoerd.

Naar verwachting zal aan het eind van 2019 voltooid zijn.

Niet Actief Beveiligde Overwegen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail een opdracht gegeven om de 127 openbaar toegankelijke Niet Actief Beveiligde Overwegen, op de hoofdspoorbaan, zo snel als mogelijk op te heffen. Hier is 38 miljoen euro voor beschikbaar, waarbij er een passende oplossing wordt gezocht die binnen het gebied wenselijk is. De Staatsecretaris verwacht dat de spoorbeheerder en wegbeheerders gezamenlijk werken aan het verbeteren van de veiligheid, en de kosten van de maatregelen gedeeld worden.

Foto: Gemeente Oldambt
Foto: Gemeente Oldambt