NS laat eenmalig snellere trein rijden naar Berlijn

Maandagochtend 17 september vertrekt vanaf Amsterdam Centraal éénmalig een snellere intercity naar Berlijn. De unieke trein brengt passagiers bijna een half uur sneller dan normaal naar de Duitse hoofdstad. In Berlijn vindt vanaf 18 september InnoTrans plaats. Dit is de grootste railbeurs ter wereld. Aan boord van de speciale trein zijn reguliere reizigers én genodigden die samen met NS CEO Roger van Boxtel naar Innotrans reizen.

Met de trein wil NS symbolisch laten zien dat de intercity naar Berlijn sneller kan rijden. Hiervoor slaat de trein éénmalig alle reguliere stops in Nederland over. De normale reistijd is 6 uur 20 minuten, en de snellere trein moet er 27 minuten korter over rijden. De eenmalige trein vertrekt om 09:27 uur vanaf Amsterdam Centraal en stopt om 11:16 uur op Bad Bentheim. Vanaf daar rijdt de trein als reguliere Intercity Berlijn verder, waarna deze net als altijd een tussenstop maakt op diverse Duitse stations.

Snellere verbinding met Berlijn

Nu NS met snelle treinen rijdt naar Londen, Parijs, Brussel en Frankfurt is het tijd te gaan werken aan een betere verbinding naar Berlijn. "Het versnellen van de Intercity Berlijn is niet 1-2-3 geregeld. Een half uur tijdswinst te halen door op minder stations te stoppen en het overbodig maken van de locomotiefwissel op station Bad Bentheim die veel tijd kost. Voor dit laatste wil NS graag twaalf locomotieven bestellen die ook kunnen doorrijden in Duitsland.", schrijft NS woordvoerder Ton Boon. Begin mei liet de NS al weten dat ze eind 2019 van start willen gaan deze grensoverschrijdende  locomotieven.

De trein kan in Duitsland mogelijk sneller rijden door het snelle spoor te gebruiken dat er al ligt tussen Hannover en Berlijn. Ook valt veel winst te halen bij een beter ontwerp van de dienstregeling: Hierbij krijgen landelijke en regionale treinen nu vaak voorrang, gedreven door wensen en ambities van landsdelen en steden. Begrijpelijk, maar dit zorgt ervoor dat de Intercity Berlijn vaak op nationale treinen moet wachten.

Extra binnenlandse trein

Omdat ook veel binnenlandse reizigers de Intercity Berlijn gebruiken laat NS op 17 september om 09:00 uur een extra intercity rijden vanuit Amsterdam naar Bad Bentheim die stopt op de reguliere Nederlandse stations van de Intercity Berlijn. Reizigers met een internationaal ticket kunnen dan op Bad Bentheim overstappen.

Foto: Roel Hemkes
De IC Berlijn die vanuit Nederland vertrekt naar Berlijn.
Archieffoto: Roel Hemkes

Bron: NS