"Onveilige overweg Scheemda met spoed beveiligen"

Als het aan de gemeente Oldambt ligt wordt de onveilige overweg in Scheemda, waar gisteren nog een fataal ongeluk plaatsvond, binnen een maand beveiligd. In de vroege morgen botste een Arriva-trein op een passerende auto waarbij de 78-jarige bestuurder om het leven kwam.

Maandagmiddag heeft de gemeente een spoedoverleg gehad met ProRail. "De planning was om de overgang uiterlijk 2021 aan te pakken. Dan moet de sneltrein tussen Groningen en Winschoten gaan rijden. Maar daar willen we niet op wachten.", zegt Kees Swagerman, wethouder van verkeer. De gemeente en ProRail denken eerst aan een tijdelijke oplossing waarbij de oversteek wordt afgesloten met hekken, en er een sluis komt voor fietsers.

"Het is een landweg die wordt gebruikt voor sluipverkeer en er loopt een fietspad. Door de weg af te sluiten en de boeren een sleutel te geven, kunnen we ervoor zorgen dat de weg alleen gebruikt wordt door mensen die er ook echt over moeten." vervolgt Swagerman.

De wethouder verwacht dat dit snel gerealiseerd kan worden als alle partijen het erover eens zijn.  Mocht dit niet het geval zijn, dan zal het langer kunnen duren.

Het is niet de eerste keer dat er een botsing plaatsvindt op deze overweg. In oktober 2015 kwam er ook een automobilist om het leven bij een botsing met een trein.

De Statenfractie van de Partij voor het Noorden heeft inmiddels ook al vragen gesteld waarom er op deze overweg nog geen maatregelen genomen zijn. Ze willen graag weten of de oorzaak bij "bureaucratie op het proviciehuis" ligt. Drie jaar geleden vroegen ze ook al om omheldering waarna er sindsdien niks meer gebeurd is.

Foto: Jan Derk Remmers
Archieffoto: Jan Derk Remmers