OVV: Te weinig aandacht voor veiligheid spoorwegovergangen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) noemt het "onacceptabel" dat er ieder jaar gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen. Het aantal moet omlaag, maar door een versnipperde aanpak en te weinig aandacht zou dit door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat juist stagneren.

Donderdag is er een rapport van de OVV verschenen waarin deze conclusie vermeld staat, zo wordt er in vermeld dat het ministerie binnen een jaar met een overkoepelend beleid moet komen. Volgens de OVV is Nederland een land met veel treinverkeer en overwegen, 'een combinatie die niet goed samengaat', schrijft de Onderzoeksraad. Al vijftien jaar lang wordt er aan de veiligheid van overwegen gewerkt, maar volgens het rapport zou dit stageneren.

De raad zegt dat onbeveiligde overwegen "ontoelaatbaar" zijn vanwege de hoge snelheden waarop het treinverkeer over het spoor rijdt. Doordat de drukte op zowel het spoor en het wegverkeer toeneemt, wordt ook de kans op aanrijdingen groter.

Momenteel telt Nederland nog meer dan honderd onbewaakte overwegen, waarbij er veel overwegen zijn die de toegang bieden tot privé grondbezit.

Verbetering

Staatssecretaris Van Veldhoven stelt in een reactie dat er samen regionale overheden en spoorwegorganisaties hard wordt gewerkt om de overwegen aan te passen, zodat ze voldoen aan het veiligheidsbeleid. Eerder deze maand werd er bekendgemaakt dat er dit jaar nog 33 onveilige overwegen gesloten zullen worden. Het kabinet betaalt 50 miljoen euro in het algemeen voor de ombouw of de verwijdering van de overwegen.

Spoorbeheerder ProRail meldt in een artikel op hun website dat het aantal dodelijke ongevallen op spoorwegovergangen is de afgelopen dertig jaar met 80 procent gedaald.

In 2016 kwam het onderzoek van de OVV op gang nadat er in dat jaar drie incidenten plaatsvonden op een ongewaakte overweg. Bij een botsing in Winsum tussen een zuiveltankwagen en een trein vielen achttien gewonden. In Harlingen kwamen vier maanden later een vader en zijn driejarige zoontje om het leven bij een ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang. Een maand daarna raakten een trein en vrachtwagen zwaar beschadigd door een botsing op een beveiligde overweg.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb