RailForce One presenteert nieuwe locomotief-livrei

De Rotterdamse vervoerder RailForce One heeft afgelopen week zijn nieuwe locomotief-livrei gepresenteerd. Met een vroegere NS1800-locomotief hebben ze sinds enige tijd hun materieelpark kunnen versterken. Het betreft locomotiefnummer 1829 die voorheen bij het inmiddels tot faillissement uitgeroepen Locon in dienst was.

Rail Force One is opgericht in 2016 en een onderdeel van de Rail Innovators Group. Deze partij heeft na het faillisement van Locon in 2017 zes locomotieven van haar overgenomen voor verhuur aan andere vervoerders. Met deze locomotief beschikt RailForce One nu over een locomotief welke in hun eigen huisstijl beplakt is, en dus in het grijs, met smalle witte en en zwarte banen over de lengte van de locomotief. De herstyling heeft afgelopen week bij de voormalige Wagenwerkplaats in Amersfoort plaatsgevonden. Onbekend is of RailForce One ook haar andere locomotieven van een nieuw jasje gaat voorzien.

Eerste rit

De eerste rit zal aanstaande maandag plaatsvinden met een bijzondere theatertrein van 'Das Letzte Kleinod' welke uit station Maliebaan vertrekt. Rail Force One had de heenreis van het transport vanuit grensplaats Bad Bentheim ook geregeld, maar dan met locomotief 1828 welke nog steeds de huisstijl van Locon draagt.

Geschiedenis

De locomotief is momenteel 36 jaar en heeft diverse revisies achter de rug waardoor zij nog steeds betrouwbaar is voor inzet op conventioneel binnenlenads spoor. In 1982 werd de locomotief door de NS in gebruik genomen als trekpaard voor goederentreinen. Vanaf 2002 werd de trein ingezet voor binnenlandse reizigersdiensten omdat de NS haar locomotieven wou opsplitsen tussen reizigers en goederenvervoer. In 2009 werd de trein aan de kant gezet en verkocht aan goederenvervoerder Locon. Nadat zij in 2017 failliet werden verklaard werd de trein overgenomen door RailRelease, de leasemaatschappij van de Rail Innovators Group. Zij hebben de trein uiteindelijk sinds kort kunnen leasen aan RailForce One.

Rail Force One is onderdeel van de Rail Innovators Holding, waar ook Raillogix, RailRelease en Rail Brokers onderdeel van uit maken.

Foto: Michiel de Wijs
De 1829 van RailForce One blinkend in een nieuw grijze huisstijl op het terrein van de voormalige  Wagenwerkplaats in Amersfoort. (Foto: Michiel de Wijs)