Onderzoek naar gevaarlijke situatie bij blussen transformatorstation Hilversum

Bij het blussen van de brand in een transformatorhuis van ProRail in Hilversum afgelopen zaterdag, is een groep brandweermensen afgelopen zaterdag ernstig in gevaar gebracht. De stroom was namelijk niet afgesloten.

Bij het blussen van de brand had de brandweer aan energiebeheerder Liander verzocht om de stroom van het hoogspanningsgebouw te halen. Echter bij het betreden van het gebouw bleek dit niet te zijn gebeurd. Tijdens de bluswerkzaamheden van de brandweer klapte er er een elektriciteitskast uit elkaar. Er zouden geen gewonden zijn gevallen, maar het had wel kunnen leiden tot ernstig letsel.

"De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om tijdig, zonder letsel, het pand te verlaten. Dit heeft bij de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden." schrijft burgemeester Broertjes aan de gemeenteraad.

ProRail heeft tegenover de NOS bevestigd dat er sprake is geweest van miscommunicatie, waardoor de brandweer te vroeg is begonnen met blussen. Een woordvoerder van ProRail heeft laten waten dat de oorzaak onderzocht zal worden.

Door de brand heeft het treinverkeer rond Hilversum afgelopen zaterdag enkele uren stil gelegen. Door de schade aan het gebouw is er momenteel minder netspanning op de bovenleiding aanwezig. Hierdoor kunnen intercities niet op station Hilversum stoppen, wat bij het vertrek vanaf het station namelijk teveel piekstroom van de bovenleiding zou vragen. Volgens de NS zouden er ook kortere sprinters rijden. Aanstaande vrijdag zullen de beperkingen weer worden opgeheven.