Punctualiteit NS-treinen op HSL flink gedaald

Het aantal klachten over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda is de afgelopen periode flink gestegen. De meeste klachten gingen over vertragingen en uitval van treinen. Reizigersverengiing Rover trekt aan de bel.

Een woordvoerder van de NS meldt tegenover de Telegraaf dat afgelopen januari de punctualiteit nog op 88,5 procent lag, en dat is nu gedaald tot 81,9 procent. "De uitval van treinen schommelt tussen 7 en 20 procent, afhankelijk van tijdstip en traject. Normaal zou dat 2 tot 5 procent moeten zijn".

De NS geeft toe dat er problemen op het spoor zijn, maar dat diezelfde problemen ook eerder dit jaar zijn aangekondigd. 'We laten nu ook een intercity over de HSL rijden. Daarnaast gaan er steeds meer internationale treinen over het spoor. Al die ritten moeten ingroeien', zegt een NS-zegsman.

Ook de Intercity Brussel is regelmatig vertraagd. De NS neemt ook de Belgische sporen onder de loep en zoekt samen met haar Belgische partners uit wat er mis gaat. Ook meldt de NS dat er op het huidige moment weinig reservematerieel aanwezig is om de HSL optimaal te kunnen bedienen, maar met een aantal maanden moet de spoorlijn weer volgens de normen gaan presteren.

Wel benadrukt de NS dat de problemen niet elke dag het spoor teisteren. "We moeten de kritiek wel relativeren', meent hij.

Foto: NS
Foto: NS