Overeenkomst in streekvervoer, staking wordt opgeheven

Vanaf maandag 2 juli zullen alle bussen en regionale treinen in Nederland weer gewoon rijden: de ov-staking wordt opgeschort. Dat heeft vakbond FNV zondagavond laat bekend gemaakt. De vakbonden hebben een onderhandelingsakkoord bereikt met de werkgevers. De vakbondsleden moeten nog wel akkoord gaan met het akkoord.

Voor CNV en FNV is het onderhandelingsakkoord reden om de staking (voorlopig) op te schorten. Eerder was er al een onderhandelingsakkoord, maar dat werd door de leden van de vakbonden weggestemd. Sinds 30 april voeren de bonden volop actie. Vakbond FNV had zelfs sinds woensdag 27 mei een staking voor onbepaalde tijd aangekondigd, aan die staking komt dus nu een einde. Eerder kondigde de bonden al aan dat de bussen in de spits weer zouden gaan rijden.

Nieuwe CAO

De nieuwe CAO heeft een looptijd van 2,5 jaar, van 1 januari 2018 tot en met 31 juli 2020. De loonsverhoging is gemiddeld 3% per jaar, in totaal 7,5% en 650 euro eenmalig.

Volgens de vakbonden was de werkdruk ook te hoog. Er is afgesproken dat er extra pauzes komen. Bij minimaal 82,5% van alle diensten komt 2,5 uur een doorbetaalde plaspauze. In de overige situaties komt de plaspauze binnen 3 uur. Als de dienstregeling daaraan niet voldoet, zullen de vakbonden de dienstregeling verwerpen.

De Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer is blij met het onderhandelingsresultaat. Fred Kagie, voorzitter van de VWOV: “We zijn bijzonder verheugd dat we een goed resultaat hebben bereikt. Dit is ongelooflijk mooi nieuws voor onze medewerkers, onze reizigers en onze bedrijven. We hebben goede afspraken gemaakt over de beloningsparagraaf, de werkdruk en het toekomstbestendig houden van onze sector. Vanaf dit punt gaan we verder werken aan het herstellen van de verhoudingen.”

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb

Bron: Treinreiziger