Nieuwe stakingsacties dreigen in OV

De eerste estafettestaking in het streekvervoer zit erop. De komende periode dreigen de vakbonden opnieuw regionaal het werk stil te gaan leggen. Maar wanneer er nieuwe acties komen willen de vakbonden nog niet bekend maken.

"Een paar dagen vooraf zullen we een nieuwe staking aankondigen", zegt FNV woordvoerder Ron Sinnige. De vakbonden willen nu nog geen details prijs geven, omdat ze ook de vervoerders willen verrassen. Dinsdag legden chauffeurs het werk neer in de regio’s Utrecht, Arnhem / Nijmegen en Twente. De bonden spreken van een succes, volgens de bonden legden 90% van de chauffeurs in Twente en de regio Arnhem / Nijmegen het werk neer. De vervoerders zien dat anders, en benadrukken juist wat er wel heeft gereden. Zo zijn er 45 bussen rond Arnhem / Nijmegen die volgens Connexxion wel hebben gereden. Ook zou het regionale treinverkeer hinder hebben ondervonden met uitvallende treinen. Hierbij gaat het vooral om Arrriva, Connexxion en Breng. NS en RNET vallen buiten de staking.

Volgens vakbond FNV zijn publieksvriendelijke acties niet mogelijk. "Dat hebben we in het verleden wel gedaan, toen heeft de rechter bepaald dat wij een boete moesten betalen aan de vervoerders. Wel hebben we voorafgaand aan de staking een ludieke actie gehad", legt Sinnige uit. Treinreiziger.nl benadrukt dat gedupeerde reizigers met een abonnement recht hebben op een vergoeding als ze door de staking niet hebben kunnen reizen.

Foto: Jeroen de Vries
Foto: Jeroen de Vries

Bron: Treinreiziger