Regionale vervoerders willen bemiddeling bij OV-conflict

De regionale vervoerders willen dat een bemiddelaar het vastgelopen conflict over de CAO Streekvervoer weer op gang brengt. Dinsdag organiseren de vakbonden de vierde ov-staking dit jaar. Deze keer overigens niet in heel Nederland, maar alleen in de regio's Groningen en Twente.

"De afgelopen dagen is intensief met de vakbonden gesproken over de inzet van bemiddelaars vanuit beide partijen" stellen de werkgevers in het openbaar vervoer. "Deze bemiddelaars zouden zonder vaste voorwaarden verkennen wat er nodig is om met elkaar tot goede afspraken te komen. De werkgevers hebben hierbij aangegeven dat zij sowieso bereid zijn om te praten over de looptijd van de cao en over het verder concreet maken van de afspraken over de werkdruk."

Toezeggingen

Volgens de werkgevers is vakbond FNV alleen bereid in gesprek te gaan als de vervoerders vooraf toezeggingen doen over extra betaalde pauzes. Over de houding van vakbond CNV zijn de vervoerders positiever. "Het CNV heeft voor het aanscherpen van de werkdrukafspraken voorstellen gedaan, waar de werkgevers graag met CNV en FNV over spreken". De vervoerders doen daarop een nieuwe oproep om de gesprekken te hervatten.

Vakbonden willen iedere 2,5 uur een extra pauze van 5 minuten. "Dat komt grof geschat neer op de kosten van 4 tot 5 % loonsverhoging per jaar. Bovenop het bestaande bod betekent dat minimaal 20% loonsverhoging in drie jaar. Op basis van deze voorwaarde is een verkenning niet mogelijk" reageren de werkgevers.

Foto: H. Boorsma
Foto: H. Boorsma

Bron: Treinreiziger