Nieuwe spoorlijn Roodeschool-Eemshaven open

Vanaf vandaag is de nieuwe spoorlijn Roodeschool - Eemshaven officiëel geopend. Speciaal voor de bereikbaarheid van de veerdienst naar Borkum bouwde spoorbeheerder ProRail een jaar geleden aan een nieuwe spoorlijn. Een uniek stuk spoor wat voor een deel ook buitendijks ligt.

De eerste trein kwam vanmorgen om 9:43 aan op het nieuwe station in de Eemshaven, deze trein is om 8:52 vertrokken vanuti Groningen. Op het nieuwe station Roodeschool begonnen de festiviteiten. Kinderen van SWS De Dobbe uit Roodeschool waren onze bijzondere gasten en zongen iedereen toe, waarna de trein weer kon vertrekken naar het nieuwe station. Op station Eemshaven wachtten vervolgens kinderen van Borkum op de eerste trein die zou aan komen. Zij dansten vrolijk op het gloednieuwe perron om alle gasten te verwelkomen.

Ook werd er voor de liefhebbers een taart aangesneden om het historische moment te vieren. Arria zelf heeft één van de treinen bestickerd met afbeeldingen van de provincie Groningen en Borkum.

Ligging van het spoor

Het was geen geringe opgave omdat ook het station van Roodeschool verhuisd moest worden naar de nieuwe spoorlijn. Maar deze biedt nu wel voordelen voor bezoekers aan Borkum en de bewoners van het waddeneiland, waarmee de bereikbaarheid van de boot een stuk gemakkelijker is.

Het nieuwe traject is 7 kilometer lang: 3 daarvan is gloednieuw en voor 4 kilometer bestaat het uit spoor dat van goederen- naar reizigersspoor is omgebouwd. De bouw begon in het voorjaar van 2017. Vlak voor Eemshaven kruist de lijn de zeewering en loopt daar over de dijk naar de haven. Deze unieke situatie vereiste een bijzondere bouwwijze: om de ondergrond voor dit deel te stabiliseren is er eerst een asfaltbaan aangelegd, waar ballast en spoorbaan overheen zijn gebouwd. Aannemer VolkerRail voerde dit in opdracht van ProRail uit. Aannemer Knipscheer Rail-Infra kreeg de opdracht voor de bouw van de stations.

Officiële viering

De ingebruikstelling van het nieuwe station Roodeschool vond al plaats op 15 januari. Sindsdien komen de treinen uit Groningen hier al aan. De eerste trein die doorreed naar Eemshaven vertrok vandaag vanaf dit station. Station Eemshaven ging vandaag in gebruik, maar moet nog verder worden afgewerkt. De officiële opening van dit noordelijkst gelegen station zal later dit jaar feestelijk plaatsvinden.

Dienstregeling

Op doordeweekse dagen in het laagseizoen rijdt de trein voortaan drie keer per dag naar de Eemshaven en in het hoogseizoen vier keer. In het weekend rijdt de trein maar liefst vijf keer naar de haven.

De dienstregeling van de treinen sluiten aan op de dienstregeling van de boot naar Borkum. Dit bevordert het toerisme naar Borkum, maar omgekeerd is het nu ook aantrekkelijker voor toeristen op Borkum om een bezoekje aan de stad Groningen te brengen of aan een van de plaatsen aan de spoorlijn Eemshaven-Groningen. Speciaal hiervoor heeft Arriva een combi-dagticket uitgebracht zodat zij vanaf elk Arriva-station in Groningen en Friesland voor goedkoop tarief naar Borkum kunnen reizen, inclusief de bootovertocht.

Foto: ProRail
Foto: ProRail