Start-up hyperloop in Nederland brengt 1,3 mln euro op

Het Delftse Hyperloop-bedrijf Hardt heeft 1,3 miljoen euro opgehaald. Hiermee wilt het bedrijf investeren in de ontwikkeling van een testbaan waar de Hyperloop-treinen met een snelle vaart doorheen voor kunnen bewegen.

Hardt is het eerste Eurpese bedrijf dat ook een hyperloop ontwikkelt. De start-up is opgericht door studenten van de TU Delft die eerder de Hyperloop Pod Competition in Los Angeles van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk wonnen.

Elon Musk die ook bekend is van het bedrijf Tesla en onderzoeksbedrijf SpaceX is momenteel bezig met het onderzoek en de ontwikkeling van een vervoerssysteem waarmee passagiers grote afstanden kunnen afleggen met snelheden van meer dan 1.000 kilometer per uur via capsules in een grote buis. Deze buis zal bijna-vacuüm zijn waardoor het voertuig geleidend met behulp van magneten extra snel doorheen kan zweven.

Testfaciliteit

Hardt realiseerde vorig jaar de eerste testbaan voor hyperloop van Europa op de campus van de TU Delft. Daar worden nu op lage snelheden verschillende hyperloopsystemen getest over een lengte van ongeveer 30 meter.

Het bedrijf heeft behoefte aan een voorkeurspositie om een test-faciliteit in Flevoland te realiseren. Volgens een onderzoek en beramingen van onderzoeksbureau TNO zou dit 120 miljoen euro kosten. Inmiddels hebben diverse bedrijven, waaronder de NS en bouwbedrijf BAM, al toegezegd een eenmalige subsidie te verlenen voor de realisatie van de proeflocatie.

Inmiddels wordt er over de hele wereld al volop getest met de nieuwe vervoerstechnieken. Zo is er in Amerika inmiddels al een proefbaan verschenen.

Foto: Een andere hyperloop proefopstelling in Amerika.