Pas in 2020 directe Eurostar Amsterdam - Londen

Treinreizigers kunnen pas medio 2020 rechtstreeks met de trein van Amsterdam naar Londen. De nieuwe treinverbinding loopt vertraging op doordat er eerst afspraken gemaakt moeten worden over de beveiliging- en grenscontroles. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) aan de Tweede Kamer.

In 2013 maakte NS bekend dat Eurostar per december 2016 een treindienst Amsterdam – Londen zou gaan starten. In die plannen moesten reizigers in Brussel nog wel de trein verlaten, vanwege de beveiliging- en grenscontroles. “Eurostar en NS hebben in 2016 kenbaar gemaakt een voorkeur te hebben voor een directe verbinding tussen Amsterdam en Londen, waarbij de beveiliging- en grenscontroles van de reizigers op de Nederlandse stations worden uitgevoerd” brengt de staatssecretaris in herinnering.

Directe verbinding in 2020

Om de directe verbinding mogelijk te maken moet Nederland eerst afspraken maken. “In een tijdsgewricht waarin alle landen vanwege terreurdreiging en migratiestromen belangrijke waarde hechten aan grenscontroles en beveiliging, moet dit uiteraard zorgvuldig en in nauw overleg met de betrokken landen en uitvoeringsorganisaties gebeuren. Dit kost tijd” legt Van Veldhoven uit. Ze vervolgt: “De inzet van de Nederlandse overheid is om samen met alle betrokken landen deze afspraken eind 2019 gerealiseerd te hebben zodat Eurostar naar verwachting vanaf dienstregeling 2020 een directeverbinding tussen Nederland en Londen kan gaan aanbieden”.

Planning introductie nog steeds onduidelijk

Het is opmerkelijk dat Van Veldhoven nu pas meldt dat de directe trein meer dan een jaar wordt uitgesteld. Tot nu toe hebben NS en Eurostar gemeld dat de Eurostar vanaf voorjaar 2018 zou gaan rijden. Van Veldhoven schept geen duidelijkheid hoe de introductie van de Eurostar nu zal verlopen. “Eurostar werkt momenteel uit wanneer en in welke vorm de treindienst geïntroduceerd gaat worden” aldus de staatssecretaris. Een woordvoerder van Eurostar zegt in een reactie op de brief dat de planning nog steeds is dat de trein in het voorjaar gaat rijden.

Derde Eurostar

NS meldde vorige week dat per dienstregeling 2019 mogelijk een derde Eurostar zou gaan rijden. “Ik verwacht daarom dat Eurostar wel binnenkort al gaat rijden, maar de reizigers voorlopig in Brussel de trein moeten verlaten om de beveiliging- en grenscontroles te doorlopen” zegt Hildebrand van Kuijeren van Treinreizigers. Eurostar zelf wil er geen mededelingen overdoen. “We zijn nog in gesprek met de betrokken partners” zegt een woordvoerder. Ook de brief van de staatssecretaris geeft er geen helderheid over.

Foto: Delft Trains
Archieffoto: Delft Trains

Bron: Treinreiziger