Staatssecretaris onderzoekt inzet treinen met Oudjaarsdag

Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur wil nagaan of er treinen kunnen gaan rijden op Oudejaarsavond. In antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Ziengs schrijft ze dat ze wil verkennen of reizigers geholpen zouden zijn met openbaar vervoer tijdens de jaarwisseling.

Van Veldhoven wijst erop dat het openbaar vervoer in Nederland op oudejaarsdag al sinds jaar en dag vanaf 20:00 's avond stil ligt. De reden van het vroegtijdige beëindigen van de dienstregeling op deze dag is gekozen zodat het ov-personeel op die manier de jaarwisseling kan vieren en dat er op Oudejaarsavond relatief weinig reizigers zijn.

Ook in de concessie met de NS staat momenteel vast dat er van 31 december 20.00 uur tot 1 januari 10.00 uur geen treinen hoeven te rijden. De eerste nachttreinen rijden dan al weer vanaf 01:00 uur na middernacht, waarbij de dienstregeling al in de vroege ochtend wordt opgepakt.

De VVD vraagt zich af of het nog van deze tijd is dat er op Oudejaarsavond ook vanaf Schiphol geen openbaar vervoer beschikbaar is, terwijl daar wel vliegtuigen opstijgen en landen.

Foto: Roel Hemkes
Foto: Roel Hemkes