NS start proef met betalen van treinreis via GPS-locatie

De NS start vanaf volgende maand een proef waarbij reizigers kunnen reizen via een GPS-app op hun telefoon. Deze zal dan bepalen wat de reiziger uiteindelijk voor zijn reis moe betalen. De app houdt dan bij waar de reiziger vandaan reist en wat zijn eindbestemming is.

De NS werkt voor deze proef samen met de ING, die de app heeft ontwikkeld. De proef heet 'Invisible Ticket' en is alleen alleen beschikbaar voor gebruikers van een iPhone.

Inchecken

In 2017 startte ov-chipkaart beheerder TransLink al een proef waarbij gebruikers kunnen inchecken met hun smartphone, in plaats van een ov-chipkaart. Ruim vijfduizend mensen hadden zich in augustus aangemeld voor deze proef.

Deelnemers die met hun smartphone wilden inchecken moesten daarvoor een Android-telefoon met nfc-mogelijkheid hebben samen met een speciale SIM-kaart. Ook Apple heeft voor de iPhones NFC ingebouwd, echter kan deze niet gebruikt worden voor externe partijen, en dus kan er voor hen niet betaald worden via NFC. Doordat 'Invisible Ticket' via GPS werkt vormt deze maatregel geen belemmering.

Foto: Henk Bezemer (Wikipedia)
Station Dordrecht met in- en uitcheckpoortjes
Foto: Henk Bezemer (Wikipedia)