Nederlandse Spoorwegen mag AMK-machinist ontslaan

De rechter in Lelystad heeft de NS gelijk gegeven om machinist Teus Flierman te ontslaan. De NS mag vanaf 1 januari 2018 zijn arbeidsovereenkomst vernietigen omdat de machinist betrokken zou zijn bij incidenten op het spoor in juli van dit jaar. Flierman is lid van het Amsterdams Machinisten Kollectief (AMK).

Afgelopen zomer kondigde het AMK tijdens een werkoverleg aan om op de sporen te gaan lopen. Een groep zou boos zijn geweest op de NS en dreigde met deze actie. Flierman zou, volgens eigen zeggen, hebben geprobeerd hen daarvan te weerhouden en nam contact op met ProRail. Deze besloot uiteindelijk om het treinverkeer tijdelijk stil te leggenn.

De rechter verwijt Flierman ervan dat hij opzettelijk het treinenloop wou stilleggen, en noemde zijn actie "ernstig verwijtbaar". Om deze redenen zou de machinist geen recht krijgen op een transitievergoeding.

Ook zou de NS andere deelnemers van de groep een waarschuwing hebben gegeven. Volgens het AMK zouden er ook medewerkers tussen zitten die niets met de actie maken hadden.

Het AMK heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de uitspraak. Het is nog niet duidelijk of Flierman en zijn advocaat in hoger beroep gaan.

Foto: Nicky Boogaard
Foto: Nicky Boogaard