Startsein gegeven voor plaatsen tweede spoorbrug Utrecht

Vanmorgen is het startsein gegeven voor het transport van de nieuwe spoorbrug in Utrecht. Deze is omstreeks kwart over negen vanmorgen voltrokken na een feestelijke druk op de knop. De afstand die de brug vandaag zal afleggen is ongeveer 800 meter. Morgen zal de brug een complexe draai maken, waarna deze zondag op zijn plek over het Amsterdam-Rijnkanaal wordt geschoven.

De brug wordt vervoerd op twee SPMT-wagens (Self Propelled Modular Transporters) die elk 320 wielen hebben. De route tot aan de de twee bestaande spoorbruggen is tijdelijk aangelegd met puin en zand. Hiervoor is ongeveer 75.000 m3 gestort. Tevens zijn er twee hulpbruggen aangelegd waarbij er 50 funderpalen voor nodig zijn.

Precieze operatie

De operatie zal met de nodige precisie worden uitgevoerd, zodat de nieuwe spoorbrug op de centimeter nauwkeurig op zijn plek geplaatst kan worden. Het treinverkeer zal daarom in het weekend tijdelijk worden stilgelegd.

De nieuwe spoorbrug die 170 meter lang is, 29 meter hoog, 15 meter breed en 3000 ton zware is het ontbrekende puzzelstukje waarbij de capaciteit tussen Utrecht Terwijde en Utrecht Centraal opgeschroefd kan worden naar vier sporen. Dit moet ervoor gaan zorgen dat er extra treinen van en naar Utrecht kunnen rijden in de richting van Woerden.

Meekijken

Voor liefhebbers die de plaatsing van de brug willen volgen is er een ruimte ingericht op het dak van het Cinemec. Vanaf de 6e verdieping kunnen liefhebbers het vervoer van de brug met eigen ogen bewonderen. Ook heeft ProRail een aantal webcams opgezet, zodat de liefhebbers zelf vanaf thuis de ingewikkelde operatie kunnen bekijken.

Reisadvies

Vanaf de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18 november van 01.00 uur tot en met zondag 19 november rijden er geen treinen tussen Woerden en Utrecht.

Reizigers vanaf Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal/Leiden Centraal-Utrecht Centraal/Amersfoort kunnen omreizen via Schiphol Airport.

Ook wordt er treinvervangend busvervoer ingezet. Er rijden snel- en stopbussen in plaats van treinen tussen Woerden en Utrecht Centraal. In de nacht van vrijdag op zaterdag, zaterdag op zondag en zondag op maandag rijden er snelbussen in plaats van de laatste Intercity's tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal.

Tussen Rotterdam Centraal/Den Haag Centraal en Woerden rijden twee Intercity's per uur

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb