Mogelijk vier keer per uur trein tussen Utrecht en Leiden

Mogelijk gaat er in de toekomst vier keer per uur een trein rijden tussen Utrecht en Leiden. De verbinding zal in die opzet niet meer enkel door een intercity worden bereden, maar zullen er twee intercity's en twee sprinters per uur rijden. Op dit moment doen de Provincie Zuid-Holland en de NS nog onderzoek naar het plan.

De toekomstige plannen zijn een doorbraak voor de provincie. Zij hebben al jaren tevergeefs geprobeerd om met de NS te praten over de verbinding, omdat de NS voet bij stuk hield vanwege de hoge vergoeding die zijn voor het traject vroeg. Nu lijkt er eindelijk schot in de zaak te zijn nu de NS zelf ook onderzoek heeft gedaan naar de manieren om deze verandering door te kunnen voeren.

Sneltrein

De ‘truc’ die de provincie Zuid-Holland samen met NS, ProRail, de provincie Utrecht, rijk en gemeenten wil toepassen, is van de huidige intercity een echte sneltrein te maken. Deze moet dan alleen op Utrecht, Alphen a/d Rijn en leiden stoppen, terwijl de andere haltes worden overgeslagen. Hiermee moet er ook een flinke tijdswinst te behalen zijn.

Ook moeten er dan twee sprinters per uur gaan rijden. Die rijden nu alleen in de ochtend- en avondspits tussen Alphen en Leiden, in opdracht en betaald door de provincie. De nieuwe Sprinter stopt dan op Leiden-Lammenschans, Hazerswoude-Rijndijk (gepland station), Alphen, Bodegraven, Woerden en mogelijk ook Utrecht Leidsche Rijn.

Capaciteit

Om vier keer per uur een trein tussen Utrecht en Leiden te laten rijden is extra capactieit op het spoor nodig. De NS studeert momenteel nog op de manier hoe deze verbinding in de dienstregeling in te passen is. Inmiddels is duidelijk dat er bij Bodegraven een extra spoor moet worden aangelegd omdat de treinen nu nog daar op elkaar moeten wachten, want bij vertragingen nu nog een extra vertraagde trein kan opleveren. Ook wordt er gekeken naar het toekomstige station Zoeterwoude-Meerburg, dit zou niet in de nieuwe dienstregling passen omdat dit teveel geld zou kosten. De provincie studeert daarom op een alternatief openbaar vervoer binnen de gemeente.
 

Foto: Treinenweb
Station Woerden (Foto: Treinenweb.nl)