OM: "240 uur taakstraf tegen veroorzaker treinongeluk Dalfsen"

Tegen de chauffeur van de hoogwerker die vorig jaar bij Dalfsen een trein liet ontsporen, is dinsdag een taakstraf van 240 uur geëist. Door het ongeval kwam de 49-jarige machinist om het leven en raakten twee passagiers gewond.

Naast de geëiste taakstraf vindt het Openbaar Ministerie ook een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar op zijn plaats, zo bleek tijdens de strafzaak tegen de 23-jarige Job B. uit Zwolle.

Op 23 februari vorig jaar stak de bestuurder van de hoogwerker de spoorlijn tussen Ommen en Dalfsen over. Het de gedachte dat er vier treinen per uur over het traject rijden dacht hij veilig over te kunnen steken, echter bleek dat er in de pits 8 treinen per uur reden. Volgens het OM had hij zelf de dienstregeling kunnen raadplegen.

Voorafgaan van het incident poogde de man de machinist nog zwaaiend te waarschuwen, maar die kon niet voorkomen dat de trein met 131 kilometer per uur op de hoogwerker botstte en volledig ontspoorde.

"Ik was er toen van overtuigd dat het veilig was", zei de verdachte. Een dag eerder was de hoogwerker veilig overgestoken, echter was dat buiten de spits. Uit de ongevallenanalyse blijkt dat de hoogwerker 76 seconden nodig had voor de oversteek. Hij bleek echter slechts een halve minuut te hebben voor de bewuste trein arriveerde.

De advocaat van de bestuurder betwistte dat zijn cliënt had kunnen weten dat op het fatale tijdstip een trein zou passeren, waarbij hij verwees naar het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over dit ongeluk. Pas later na dit ongeval kwamen er spelregels voor het oversteken van overwegen met voertuigen die op lage snelheid rijden, merkte de advocaat verder op.

Foto: Spoorjan
Foto: Spoorjan

Bron: Nu.nl