Reizigers kunnen vanaf vandaag inchecken met hun smartphone

Reizigers die bellen via Vodafone, KPN, Simyo, Yes Telecom en Telfort, kunnen vanaf maandag hun Android-toestel gebruiken om in te checken in het openbaar vervoer. De OV-chipkaart hoeven ze vanaf dat moment niet meer te gebruiken.

De ov-bedrijven, de genoemde telecombedrijven en OV-chipkaart beheerder TransLink hebben de afgelopen jaren al gewerkt aan de realisatie van de proef waarmee vanaf nu beperkt kan worden ingecheckt.

Werking

Het reizen met de mobiele OV-chip gaan eenvoudig.. De SIM-kaart in de mobiele telefoon zal een soortgelijke chip bevatten die normale OV-chipkaarten ook hebben. Hiermee kunnen reizigers dan hun telefoon tegen het contactpunt houden van het incheck-paaltje, poortje of -apparaat. Het is dan ook niet nodig dat de telefoon aan moet staan of verbinding met het internet hoeft te hebben.

Gebruikers dienen zich eerst zich aan te melden op ov-chipmobiel.nl. Vervolgens verschijnen de eenvoudige stappen om het toestel gereed te maken.

Gebruikers van een Apple iPhone zullen nog enige tijd moeten wachten.

Inchecken met de telefoon

De telecomproviders hebben zelf geen inzicht in de reisgegevens van de reizigers Vodafone-klanten moeten de app installeren via de Vodafone Wallet-app, KPN-klanten moeten speciale 'OV-chipkaart mobiel'-app gebruiken. Reizigers met andere providers zullen voorlopig nog even buiten de boot vallen totdat hun telecomprovider mee zal werken aan de nieuwe reismogelijkheid.

Voorlopig is de betaalmogelijkheid beperkt tot reizen op het volledige tarief. Mensen met een kortingsabbonnement zullen nog niet met hun bepaalde korting kunnen reizen. Later zal dit wel toegevoegd worden. Wel kan automatisch opladen worden ingeschakeld.

met behulp van een bijbehorende app kunnen klanten hun actuele saldo bekijken, hun laatste tien reizen zien en krijgen zij een melding als zij vergeten uit te checken.

Foto: Treinenweb
Foto: Treinenweb