Directeur Spoorwegmuseum per direct geschorst

Directeur Marten Foppen van het Spoorwegmuseum in Utrecht is per direct geschorst. Dat bevestigt een woordvoerder van het museum. De raad van toezicht spreekt van een vertrouwensbreuk, maar wil er verder niets over zeggen, omdat de zaak binnenkort voor de rechter komt.

Woordvoerder Evertjan de Rooij van Het Spoorwegmuseum bevestigt aan pretparkenwebsite Looopings dat Foppen per direct is geschorst. "Ik kan alleen bevestigen dat Foppen door onze raad van toezicht op non-actief is gezet na een intern onderzoek. Er is sprake van een vertrouwensbreuk."

Hij zou worden beschuldigd van fraude en belangenverstrengeling. Hij zou geld van het museum hebben gebruikt voor feestjes, en het bedrijf van zijn vrouw opdrachten hebben toegespeeld.

Foppen is sinds 2015 directeur van het Spoorwegmuseum, toen volgde hij Paul van Vlijmen op. Daarvoor werkte hij 25 jaar bij het Dolfinarium in Harderwijk, waarvan zes jaar als directeur. "Twee jaar geleden waren we heel blij met hem. Op zijn reputatie was niets aan te merken. Dat het nu zo afloopt, is erg vervelend voor de organisatie", aldus De Rooij.

Foppen zei eerder in een interview met het Financieele Dagblad nog dat hij geld niet belangrijk vindt voor zijn positie: "Salaris is voor mij geen drijfveer. Geld is zo korte termijn, zo relatief. Ik wil iets doen waaraan ik mijn hart kan verliezen. Je moet durven te genieten, want het leven is te kort."

Foto: Dolfinariumweb
Marten Foppen (Foto: Dolfinariumweb)