Definitieve sluiting voor Sappemeer Oost per 2021

Ondanks het protest wordt het station van Sappemeer Oost toch per 2021 gesloten. Dit is de beslissing van de provincie Groningen die hiermee tegen de wens in gaat van het gemeente-bestuur. Eind vorig jaar werd er nog bezwaar aangetekend tegen de sluiting van het station wat in de ontwerpprogramma stond voor de nieuwe aanbesteding met ingang van 2021.

Zo voerde de regionale SP-fractie nog een petitie tegen de sluiting van het station en werden er bij de provincie 1135 zienswijzen ingediend, maar zonder succes.

Volgens de provincie is het perron van Sappemeer Oost te klein om er langere treinen op te laten stoppen. Deze zullen dan noodzakelijk zijn om in de spits tussen Groningen - Bad-Nieuweschans en Groningen-Veendam alle reizigers een zitplaats te garanderen. Ook is de 'doorkoppeling met oosten' de aanleiding voor het sluiten van het station. Hiermee moet er een directe verbinding komen met andere trajecten in Groningen. Zo zou er een rechtstreekse verbinding moeten komen met Groningen Noord of Sauwerd.

Openhouden Sappemeer Oost

De Provincie heeft wel onderzoek gedaan naar het openhouden van Sappemeer Oost, echter blijkt uit de conclusie hiervan dat het station dan een uur-bediening krijgen, zodat er elk uur maar een trein in beide richtingen stopt. Hiervoor kiest de provincie echter niet. Die wil op werkdagen vier maal per uur een trein op de stations Kropswolde, Martenshoek en Hoogezand-Sappemeer en ‘s avonds en in het weekend twee keer per uur.

Om reizigers tegemoet te komen doet de Provincie onderzoek naar busvervoer voor de reizigers met bestemming Nieuw Woelwijck, Tripscompagnie en Borgercompagnie. Zij maken nu veelal nog gebruik van Sappemeer Oost.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps