Meer geld voor fietsenstallingen op stations

Er komen de komende jaren meer plaatsen om fietsen te stallen op de stations. Het kabinet en de provincies trekken daarvoor samen nog eens 80 miljoen euro uit. De helft daarvan wordt bijgedragen door Staatssecretaris Dijksma.

Met deze beslissing willen ze de overvolle fietsenstallingen aanpakken waar het volgens reizigers vaak flink zoeken is naar een vrij plekje. Op de stations waar de nood het hoogst is zouden er tot 2020 al extra plaatsen worden gecreeerd om fietsen in te stallen. Welke stations hier onder vallen is nog niet duidelijk en zal nog worden onderzocht.

Het is niet de eerste keer dat fietsend Nederland vaker verder met de trein reist. In 2011 werd er ook al  221 miljoen euro uitgetrokken voor extra fietsplaatsen op de stations, en daarmee ook de bouw van nieuwe grotere fietsenstallingen. Daarvan zijn 96.000 plaatsen betaald, maar dat blijkt lang niet genoeg. Omdat het zo'n zoektocht is een plekje voor de fiets te vinden, dreigt de reistijdwinst die de spoorwegen hebben geboekt voor treinende fietsers weer verloren te gaan, schrijft Dijksma aan de Tweede Kamer.

Het aantal reizigers wat fietsend naar het station komt is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Als er niet zou worden ingegrepen door de staatssecretaris, dan zou er in 2030 een tekort zijn aan 100.000 fietsparkeerplaatsen.

Foto: Alper Çuğun
Fietsenstalling op Utrecht Centraal, waar tevens gebouwd wordt aan een mega-fietsenstalling.
Foto: Alper Çuğun