'Toilet in regionale Gelderse trein niet pas in 2021'

De treinen op de regionale spoorlijnen in Gelderland moeten al eerder dan 2021 voorzien zijn van een toilet. Dat stellen 4 fracties in de Gelderse staten dinsdag. Ze willen hierover de komende maanden in debat met Gedeputeerde Staten.

Aanleiding voor het pleidooi is de gang van zaken rond 3 nieuwe Protos-treinstellen die de provincie binnenkort wil bestellen voor de Valleilijn tussen Ede en Amersfoort. De toiletten in deze treinen zouden ontbreken omdat dit verwarrend zijn zijn voor de reiziger, die in de andere treinen mogelijk geen toilet zal aantreffen. Pas als in 2021 de nieuwe consessie ingaat, zullen de treinen aangepast zijn met een toilet. Hetzelfde geldt voor de andere lijnen. Dat is voor de alle vier de partijen niet acceptabel.

Aanvankelijk wilden de partijen woensdag met gedeputeerde Conny Bieze in debat gaan over de kwestie. Inmiddels is duidelijk dat de staten pas in maart nog eens zullen praten over de aanschaf van de treinen, waarbij de toilet een onderdeel van de discussie zal vormen.

Maaike Moulijn van de Partij voor de Dieren wil graag of er bekeken wordt of de toiletten in Gelderse treinen mogelijk ecologisch kunnen worden. "We vragen ons af of het geen composttoiletten zouden kunnen worden. Dat zou weleens veel geld kunnen schelen."

Protos trein
Het interieur van een Protos-trein van Connexxion.

Bron: De Gelderlander