Alle seinen op groen voor spoorlijn Roodeschool - Eemshaven

Alle seinen staan op groen voor de verlenging van de spoorlijn tussen Groningen - Roodeschool naar de Eemshaven. De provincie Groningen, ProRail, de gemeente Eemsmond, AG Ems en Groningen Seaports zijn het eens geworden over de verlenging van het spoor. Het station van Roodeschool zal worden verplaatst naar de Hooilandseweg en in de Eemshaven zal een nieuw station verrijzen.

Vanaf volgend voorjaar wordt er in het voorjaar gestart met de aanpassingen aan het spoor. Uiteindelijk moet er in april 2018 de eerste trein naar de Eemshaven rijden. Voor de verbinding wordt drie kilometer nieuw spoor aangelegd en wordt er ongeveer 4,3 kilometer bestaand goederenspoor aangepast. Ook de beveiliging van het spoor (ATB-NG) zal worden aangelegd.

Dienstregeling

De trein gaat een aantal keren per dag doorrijden naar de Eemshaven. Doordeweeks in het laagseizoen stopt de trein drie keer per dag in de haven en tijdens het hoogseizoen zal dit vier keer per dag zijn. In de Eemshaven sluit de trein aan op de veerdienst van en naar Borkum. Deze verbinding is positief voor het toerisme op Borkum en ook voor Groningen. Bewoners van Borkum kunnen tevens ook sneller met de trein naar Groningen reizen.


Het havengebied van de Eemshaven
Foto: Wutsje

Bron: ProRail