Treinenweb Jaaroverzicht 2015

Ook in 2015 is er weer een hoop gebeurd op het binnenlandse en buitenlandse spoor. Het was een turbulent jaar met diverse actualiteiten die in een achtbaan door het gehele jaar gingen. In dit artikel blikken we weer net als de voorgaande jaren weer terug op wat 2015 ons allemaal bracht aan nieuws. Als afloop geven we ook nog even een terugblik op Treinenweb zelf, want naast de redactie heeft ook de ontwikkelaar van de site heeft niet stilgezeten.

Een jaar aan actualiteiten

In een jaar kan er ontzettend veel gebeuren. Zo was dit jaar zeker turbulent te noemen met vele 'up's and downs'.

Stationsklok; foto: Arjan RichterZo is er na aanleiding van een reeks mishandelingen van spoorwegpersoneel acuut ingegrepen om de veiligheid op het spoor te verbeteren, maar ook het  fraudeschandaal van de NS waarin Veolia en Qbuzz werden meegetrokken en waarin Timo Huges ontslag waren feiten wat één van de headlines vormden voor dit jaar. Ook de hoorzittingen over het Fyra-debacle vormen de leidraad die 2015 met zich mee bracht waarbij vervolgens Staatssecretaris Mansveld aftrad.

Ook positieve punten waren te noemen, zoals nieuw geopende stationsgebouwen voor onder andere Arnhem en Delft. Ook concessies die over zullen worden genomen door Arriva en Syntus en diverse nieuwe innovaties aan de ov-chipkaart en de de digitale toepassingen, met onder andere nieuwe chipkaart producten zoals het geïntroduceerde Kids Vrij, de mogelijkheid om met een smartphone te betalen, het reserveren van een OV-fiets met de nieuwe NS-app, zijn noemenswaardig. Evenals de introductie van de verbeterde website voor de klanten en reizigers van de Nederlandse Spoorwegen, waarbij een van de ontwikkelaars een opmerkelijk foutje maakte, die het hele internet overging: "Zodat Hajo het ook gelooft"

Januari

 
 • Treinreizigers in Beverwijk konden vanaf het begin van het nieuwe jaar hun tweewielers eindelijk in de grote ondergrondse fietsenstalling stallen.
 • Het boek over het Fyra-debacle is nog niet ten gesloten, nadat de treinen weer terug naar Italië gestuurd. Wel is er sprake van een positieve wending: Treinbouwer Ansaldobreda ziet af van een schadeclaim tegen de Belgische Spoorwegen.
 • Het treinverkeer in de Kanaaltunnel, die Frankrijk en Engeland met elkaar verbindt, wordt op 17 januari een dag stil gelegd vanwege brand in een vrachtwagen die vervoerd werd.
 • Op Leiden wordt aan het eind van de maand het station tijdens de spits tijdelijk ontruimd vanwege een verdacht pakketje. Het blijkt een in plastic verpakte camera te zijn die met tape is opgehangen aan een paal. De 'dader' zou een reclamebureau zijn die bezig was met het filmen voor een reclamecampagne.
 • Op 24 januari werd het spoor in het gehele land geteisterd door ijzelafzetting op de bovenleiding. Met name in de ochtend was er sprake van een flinke verstoring.
 • Aan het einde van de de maand kondigde de NS aan om op donderdag met een aangepaste dienstregeling te rijden vanwege de verwachte sneeuw. Kwartiersdiensten werden afgeschaald naar halfuursdiensten.
 • De Nederlandse Spoorwegen ziet af van een poging om een belang in Eurostar te krijgen. Vijf andere geïnteresseerden moeten voor 23 februari een bindend bod moeten uitbrengen.
 • Er wordt bekend gemaakt dat het gratis WiFi in de NS-treinen wordt opgewaardeerd naar het snellere 4g-verbinding voor mobiele netwerken, welke op dit moment volgens reizigers behoorlijk traag is, en niet populair zou zijn.

Februari

 • Het treinverkeer rond Utrecht lag enkele uren plat vanwege een sein- en wisselstoring. Het bleek te gaan om een stroomstoring. ProRail excuseert zich in de dagbladen aan de reizigers.
 • Het nieuwe station Barneveld Zuid wordt geopend. Bij de opening zijn veel reizigers en buurtgenoten aanwezig.
 • De laatste nieuwe TRAXX-locomotief voor de NS wordt officieel overgedragen in het Spoorwegmuseum. 19 Locomotieven in NS-huisstijl versterken de vloot op voornamelijk de HSL-lijn.
 • Vervoersbedrijf Abellio wint de concessie voor het openbaar vervoer in geheel Limburg, de waarde van de concessie bedraagt 2 miljard euro.
 • Een staking van NS-personeel dreigt, als het spoorbedrijf niet ingrijpt voor de veiligheid voor het personeel. Personeel heeft inmiddels een 'breed gedragen' brief naar de directie gestuurd.
 • De NS en Prorail hebben allebei een boete gekregen van staatssecretaris Wilma Mansveld, omdat ze beiden de prestatieafspraken met de overheid onvoldoende zijn nagekomen in 2013 en 2014.
 • Een trein die meer dan honderd wagons met olie vervoerde, is in de Amerikaanse staat West Virginia ontspoord en in de brand gevolgen. Twee dorpen worden ontruimd.
 • Groningen wil dat er een snelle spoorverbinding naar de Duitse stad Bremen komt en krijgt nu steun uit Duitsland. Er wordt bij de EU in Brussel subsidie hiervoor aangevraagd.
 • Het Japanse technologie- en industrieconcern Hitachi neemt het noodlijdende Italiaanse bedrijf AnsaldoBreda over. De treinfabrikant die ook de Fyra V250 gebouwd heeft, verkeert al tijden in zwaar weer.
 • Het nieuwe station van Delft wordt geopend met een groot feest. Het nieuwe deels ondergronds gelegen station moet voor een grotere capaciteit zorgen en voor de toekomstige uitbreiding van de sporen bij Delft.

Maart

 • Op 2 maart is het treinverkeer rond Utrecht zwaar ontregeld vanwege een defecte bovenleiding, pas in de middag komt het treinverkeer 'stukje bij beetje' op gang.
 • Er wordt geschokt gereageerd op de ernstige mishandeling van een NS-conductrice. Staatssecretaris Mansveld wil een afspraak maken met de top van de NS, ProRail en de vakbonden, om over de onhoudbare situatie te praten. Ook de ministers van Veiligheid en Justitie hebben aangegeven hierbij aanwezig te zijn.
 • Bij Tilburg vindt er een frontale botsing plaats tussen een reizigerstrein en een goederentrein. De goederentrein bevatte de licht ontvlambare chemische stof butadiem welke overgepompt wordt. De herstel-werkzaamheden duren enkele dagen. De reizigerstrein, een Mat'64 wordt total-loss verklaard.
 • In de aanloop voor de levering van de nieuwe Sprinter-treinen mogen reizigers op Rotterdam een keuze maken in de nieuwe stoelen. Ook Treinenweb gaat proef'zitten'. Maar liefst 7.000 reizigers doen mee aan de test.
 • Aan aantal personeelsleden van de Nederlandse Spoorwegen op Rotterdam Centraal leggen op een woensdagmiddag het werk tijdelijk neer naar aanleiding van een nieuw geweldsincident.
 • Een topoverleg over de veiligheid op de stations en in de trein resulteert in maatregelen: Er komen extra poortjes op stations waar nog geen poortjes gepland waren en er komen extra agenten op 20 grote stations.Ook komt er de mogelijkheid voor de NS om een stationsverbod in te zetten voor mensen die zich misdragen.
 • Een aanrijding tussen een trein en een auto bij Teuge zorgt voor een dagenlange stremming. De infrastructuur is door de ontspoorde trein en de geschepte auto totaal vernield over een lengte van 300 meter. Na vier dagen is de ravage opgeruimd en het spoor weer hersteld.
 • Het bekende stoptreinmaterieel Mat'64 staat volgens de NS bekend als 'niet meer het jongste materieel, maar wel heel degelijk'. Vanwege de oudheid ligt er mogelijk een besluit om de treinen vanaf het einde van dit jaar buiten dienst te stellen, doordat de revisietermijnen af zullen lopen.

April

 • Een bericht op de sociale media over een verloren cavia in een trein, bleek om een '1 april grap' te gaan. De NS introduceerde hiermee op ludieke wijze het Kids Vrij product voor op de ov-chipkaart.
 • Na vele jaren van onzekerheid is de in 2012 in Mali ontvoerde NS-machinist Sjaak Rijke bevrijd door Franse elitetroepen. Rijke is in goede gezondheid en keert later weer terug naar zijn woonplaats.
 • Een aantal studenten lanceren een 'Moet ik rennen'-app. Hiermee willen ze reizigers zekerheid geven of ze een trein makkelijk kunnen halen. Het idee is twee jaar geleden al gepresenteerd door hen.
 • Een opmerkelijke video laat zien dat een aantal wielrenners in Frankrijk het niet nauw nemen met de regels voor het oversteken op een overweg. De beelden gaan het hele internet over.
 • De HSL-lijn tussen Schiphol en de Belgische grens moet de komende jaren voor miljoenen euro's worden gerepareerd. Op sommige plekken verschuift het spoor en groeit er te veel mos op de betonnen delen onder de rails.
 • De Nederlandse autoslaaptrein van de EETC stopt met zijn activiteiten. In de zomer zal er niet naar Italië worden gereden. De oorzaak zou te wijten zijn aan enorm oplopende kosten, waardoor de stekker er moet worden uitgetrokken. De Treinreiswinkel komt al snel met een alternatief.
 • Treinreizigers in Nederland die naar het buitenland willen reizen raken geisoleerd. Vanwege stakingen in zowel België en Duitsland is er bijna geen grensverkeer mogelijk.
 • NS maakt bekend dat het bij een intern onderzoek is gestuit op ernstige onregelmatigheden waarbij medewerkers van dochtermaatschappij Qbuzz ongeoorloofd vertrouwelijke informatie ontvingen van een ex-medewerker van Veolia Transport Limburg. Twee bestuurders van Qbuzz/Abellio Nederland worden op non-actief gesteld. Dit vormt het begin van een 'fraudeschandaal' welke het hele jaar zijn sporen na zal laten.
 • De Deutsche Bahn was het slachtoffer van een opmerkelijke baldadige actie waarbij onverlaten een deur van een trein vakkundig hadden dichtgemetseld.
 • De drukste dag van het jaar voor de NS gaat weer in. Op Koningsdag van dit jaar vervoert de NS weer honderdduizenden reizigers van en naar de hoofdstad.

Mei

 • De poortjes op Rotterdam gaan dicht reizigers moeten nu verplicht in- en uitchecken. Liever zag de architect  lage poortjes omdat dit meer bij het station past. De Kamer wil het liefst hoge poortjes omdat er mensen over de poortjes heen sprongen. Deze mensen krijgen dan ook een boete.
 • Staatssecretaris Mansveld voert het stationsverbod in voor mensen die overlast veroorzaken op stations versneld in.
 • Een ontsporing van een goederentrein heeft in de Amerikaanse staat North Dakota tot een grote vuurzee geleid. Alle 35 inwoners uit een dorpje in de buurt werden uit voorzorg geëvacueerd. Er vielen geen gewonden.
 • Het laatste, volledig houten stationsgebouw in Nederland is van de sloop gered. Er is een vakantiewoning van gemaakt. Het gaat om het station Houthem-St. Gerlach in de Zuid-Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul.
 • Er ontstaat veel ophef over een foto van een jongeman die over een stoelzitting in een trein plast. Uiteindelijk blijkt het in scene gezet te zijn.
 • Het Kamperspoorlijntje tussen Zwolle en Kampen bestaat op 11 mei 150 jaar.
 • De langdurige staking bij de Deutsche Bahn wordt beëindigd, deze heeft een halve week geduurd. De werkonderbrekingsactief blijven nog wel doorgaan.
 • De NS introduceert nu ook maandabonnementen voor hun vaste reisproducten.
 • De parlementaire enquête over het Fyra-debacle gaat van start. In vier weken worden veel personen onder ede verhoord, waaronder oud-minister van Financiën Gerrit Zalm en voormalig NS-topman Jan Timmer. De enquête moet duidelijk maken wat er mis is gegaan in het Fyra-debacle.
 • De NS heeft de plannen om de OV-Fiets beter in de publiciteit te brengen. Op termijn moet de NS-app ook de actuele aantal fietsen per station gaan bieden.
 • Het Beste Gebouw van het Jaar is station Rotterdam Centraal. Dat maakte de Branchevereniging van architectenbureaus bekend na dat de jury unaniem het met elkaar eens was.

Juni

 • Vanaf 1 juni is op Amsterdam Centraal het eerste deel van de nieuwe IJ-hal en de nieuwe westelijke IJ-passage geopend. De passage zorgt voor een poortvrije doorgang van het centrum tot aan het IJ. In de doorgang zijn diverse winkels gevestigd.
 • De provincie Limburg heeft besloten om het openbaar vervoer in Limburg alsnog te gunnen aan Arriva. Eerder was Abellio als winnaar aangewezen, maar nadat er misstanden bij de NS-dochter waren geconstateerd werd dat besluit alsnog teruggedraaid. De extra kosten die de provincie door de Abellio- affaire moet maken worden op de NS-dochter verhaald.
 • Topman Timo Huges vertrekt bij de NS. De aanleiding voor het vertrek is de frauduleuze zaken bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.
 • De nieuwe verkeersleidingspost in Utrecht is officieel geopend.
 • Een oproep op Facebook om met een grote groep deelnemers massaal over de poortjes in Rotterdam te springen, levert weinig animo op.
 • Het aantal treinen wat vorig jaar een rood sein passeerde is gedaald tot het laagste aantal sinds de registratie in 1981 begon. Vorig jaar ging het om 114 treinen, wat het jaar ervoor in 2013 ging het nog om 170 treinen
 • Syntus heeft de aanbesteding voor de concessie van de spoorlijnen Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen gewonnen. Deze gaat in 2017 in en geldt voor 15 jaar.
 • De NS heeft 18 nieuwe locomotieven van het type TRAXX bij Bombardier besteld. De bestelling is voortgekomen uit een optie op de eerdere aankoop van 19 stuks van dezelfde locomotieven. Deze zullen worden ingezet op de trajecten Amsterdam - Rotterdam en Eindhoven - Den Haag en voor de Intercity naar Brussel. De levering vindt plaats in 2016.
 • Er komen uiteindelijk ov-poortjes in Amersfoort. De plaatsing was bij diverse partijen omstreden, maar de knoop is doorgehakt.
 • De onlangs vertrokken topman Timo Huges blijkt formeel nog gewoon in dienst van de NS. Dat komt door geblunder bij het ministerie van Financiën en de raad van commissarissen van de NS.

Juli

 • Deutsche Bahn heeft een definitief akkoord bereikt over een nieuwe cao voor treinmachinisten. Daarmee is de dreiging van nieuwe stakingen op het Duitse spoor van de baan. Tot 2018 zullen er geen nieuwe stakingsacties meer worden georganiseerd.
 • De officiële NS-Xtra app van de NS is aangepast met de mogelijkheid om reisopties met het volledige openbaar vervoer te tonen, zoals bussen, metro's en trams en een real-time locatiesysteem waarmee je kan zien waar de treinen zich op dat moment bevinden. Ook Treinenweb gaat deze locatiebepalingen ook delen op hun website.
 • Een nostalgische 'sik'-locomotief van het museum Stoomtram Hoorn-Medemblik is een gestrande passagierstrein van de NS te hulp geschoten. Vanwege een defecte bovenleiding strandde de intercity tussen Hoorn en Enkhuizen.
 • Reizigers op Utrecht Centraal gebruik maken van het nieuwe perron voor de sporen 20 en 21. Het nieuwe en brede perron bevindt zich aan de Jaarbeurszijde van het station. Het nieuwe perron kenmerkt zich met nieuw meubilair. Met ingang van vandaag is het perron van spoor 18/19 tijdelijk gesloten vanwege een verbouwing.
 • Een omvangrijke storing bij de verkeersleidingspost van ProRail in Groningen zorgde ervoor dat enige tijd geen treinen in Groningen tot an Friesland konden rijden. Hierdoor konden de wissels en seinen niet meer worden bediend.

Augustus

 • De ontslagen NS-topman Timo Huges heeft dinsdag een dagvaarding gestuurd naar zijn oude werkgever. Hierin eist hij uitbetaling van drie maanden salaris dat onder de opzegtermijn zou vallen. Ook wil hij het geld ontvangen voor zijn resterende vakantiedagen. In totaal zou het om 180.000 euro gaan. Uiteindelijk krijgt hij gelijk in een kort geding, ontvangt hij 175.000 euro.
 • De Nederlandse Spoorwegen onderhandelen over de verkoop van busbedrijf Qbuzz met het Franse Keolis. Dat zeggen bronnen tegenover de Telegraaf. Keolis is grotendeels in handen van de Franse spoorwegen (SNCF). In ruil voor de verkoop zou NS aandelen van de SNCF krijgen in Thalys.
 • De Belgische Spoorwegen (NMBS) liggen digitaal onder voor door middel van een cyberaanval. Als gevolg van deze aanval kunnen reizigers minder goed gebruik maken van de elektronische betalingen via automaten, loketten, de website en mobiele app's. Een dag later is de aanval afgeslagen.
 • De 1252 locomotief van de serie 1200 kan deze zomer toch aan het werk nadat hij eerder dit jaar werkloos werd nadat Euro-Express Treincharter (EETC) , de uitbater van de Alphen-Express en de AutoSlaapTrein in april van dit jaar zijn dienstverlening beëindigde. De Rail Restaurant van RailPromo neemt de locomotief over voor hun rijdende Panorama-restaurant.
 • Uit de punctualteitsmeter blijkt dat in het eerste halfjaar van 2015 de punctualiteit is gedaald in vergelijking met dezelfde periode in 2014.
 • De op Tweede Paasdag bevrijdde Sjaak Rijke keert weer terug 'op de bok' van de trein. Hij zou weer bezig zijn met een opleiding en zal in 2016 weer als machinist over het spoor rijden.

September

 • Naast dat medewerkers van Defensie tijdens een onderzoek afgelopen jaren blootgesteld zijn aan verf met de kankerverwekkende stof chroom-6, zouden ook medewerkers van NedTrain hieraan zijn blootgesteld. Dat meldt vakbond FNV Spoor nadat er tientallen meldingen binnen kwamen van bezorgde werknemers van het bedrijf.
 • Het treinverkeer in Hongarije verloopt uiterst moeizaam door de grote stromen vluchtelingen vanuit Syrië. Het internationale treinverkeer richting Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije is zelfs volledig gestopt. Ook het treinverkeer tussen Duitsland en Denemarken wordt tijdelijk stilgelegd, evenals het treinverkeer tussen Salzburg en München.
 • Spoorbeheerder ProRail voorziet nieuwe kostenoverschrijdingen bij grote lopende bouwprojecten, bovenop de reeds gemelde strop van € 29,5 miljoen bij een spoorvernieuwing in Utrecht. De Tweede Kamer eist opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld. Later in deze maand bljikt er  volgens een onafhankelijk bureau er een ander groot tekort zijn van maar liefst 475 miljoen euro van 2018 tot 2028, waarbij het onderhoud aan de regionale spoorlijnen ook ten prooi zou vallen. Omdat Mansveld geen controle over de financiële portefeuille van ProRail zou hebben zou ze onder zware druk staan van de Tweede Kamer. Zelf denkt ze niet aan opstappen.
 • De Siemens Vectron-locomotief, die gebouwd is om reizigers- en vrachttreinen te trekken, zal naar verwachting eind volgend jaar ook toegelaten worden in Nederland. De toelating om dit geregeld te krijgen binnen ProRail en de ILT is inmiddels begonnen.
 • Duits vervoersbedrijf Keolis maakt bekend dat er vanaf december 2017 acht vijfdelige FLIRT3's van de Berlijnse treinbouwer Stadler Pankow op het Teutoburger Wald-Netz gaan rijden op het traject Hengelo-Bad Bentheim-Bielefeld, die ook bekend staat als de RB61 'Wiehengebirgs-Bahn'.
 • Het station van Rotterdam Centraal wordt grotendeels ontruimd vanwege een verdachte persoon die zich zou hebben opgesloten in het toilet van een Thalys-trein. het zou gaan om een man van 16 jaar, die poogde zwart te reizen naar Parijs.

Oktober

 • De NS laat weten dat de frequentie van de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam zal worden opgehoogd. Uiteindelijk moet er een kwartiersdienst gaan komen tussen de twee steden. Ook worden er een dubbele set locomotieven ingezet.
 • Het Panorama Rail Restaurant zal gaan uitbreiden met extra ritten doordeweeks.
 • Voor de tweede maal in korte tijd is er een Thalys aan de kant gezet nadat iemand zich opgesloten had in het treintoilet. het zou vermoedelijk om een zwartrijder gaan.
 • De NS breidt het assortiment met OV-fietsen uit. Er komen 1.000 stuks extra erbij in de huidige stallingen.
 • De NS doet een proef met zogeheten bodycams. Nog deze maand wordt een groep (externe) beveiligers en een groep Veiligheid & Service medewerkers (V&S) van NS uitgerust met zo’n camera. Hiermee moet de veiligheid worden verhoogd.
 • De stakingsacties bij de Belgische Spoorwegen zijn nog steeds niet van de baan, en blijven met regelmaat terugkeren voor korte periodes.
 • De NS lanceert een nieuwe site, deze is makkelijker te bekijken op tablets en smartphones, en moet nog gemakkelijker werken. Later in december wordt de oude site opgeheven.
 • Het station van Schiphol moet grondig op de schop. Er moet er een hellingbaan verdwijnen om meer ruimte te kunnen creëren voor de doorstroom van de passagiers. Verder zijn er meer roltrappen nodig.
 • Er duiken foto's op van de nostalgische legendarische Nazi-trein. Later blijken deze foto's gemanipuleerd te zijn.
 • Een Franse intercitytrein kon vanwege stroomuitval en schade na een aanrijding niet meer op eigen kracht remmen, en reed daarbij 19 kilometer ongrijpbaar met hoge snelheid over het traject Abancourt en Rouen in het noordelijke departement Seine-Maritime in Frankrijk.
 • Een zware dag voor de Kamer. De Fyra enquêtecommissie presenteert het definitieve onderzoeksrapport over de HSL-lijn en het Fyra-debacle aan staatssecretaris Mansveld. In het 'vernietigende' rapport wordt bekend gemaakt hoe de fouten hebben kunnen plaatsvinden, en ook vooral wie er voor verantwoordelijk was. Hierop besluit Staatssecretaris Mansveld af te treden.

November

 • De NS krijgt concurrentie van een Intercity busnetwerk. Het uit Duitsland afkomstige Flixbus biedt reizigers voor goedkope tarieven aan om met een bus te reizen, tussen grote steden.
 • Een unieke actie voor goedkope tickets voor de Thalys loopt uit in een teleurstelling voor velen.
 • Koning Willem-Alexander heeft staatssecretarissen Sharon Dijksma en Martijn van Dam beëdigd. Martijn van Dam (PvdA) volgt zijn partijgenoot Sharon Dijksma van Economische Zaken op, die vanwege het aftreden van Wilma Mansveld nu doorschuift naar Infrastructuur en Milieu, waar zij de portefeuille zal dragen over het spoor, ProRail, KLM-Air France en het milieu. Dijksma neemt het stokje over van de recentelijk afgetreden Staatssecretaris Mansveld.
 • De op non-actief gestelde Abellio-topman Jeff Hoogesteger eist een flinke schadevergoeding van de NS. Ook wil hij pas op 1 januari 2016 uit dienst treden, terwijl hij sinds juni geschorst is vanwege de Limburgse aanbestedingsfraude.
 • De Groningse NS Hoofdconducteur Bram ontketent een ware rage op de sociale media met zijn legendarische #eenBrammetjedoen.
 • Het station van Arnhem wordt feestelijk geopend. Al van te voren wordt bekend gemaakt dat het station in 2016 ook een 'Centraal' station zal worden
 • In Frankrijk is een TGV-trein ontspoord tijdens een proefrit. Er zouden 10 doden bij te betreuren zijn. De trein zou na de ontsporing in brand zijn gevlogen en in het water zijn beland.De trein zou te hard hebben gereden.
 • Voetgangers en fietsers kunnen nu gebruik maken van een tunnel onder Amsterdam Centraal Station. Hiermee is er nu een directe verbinding ontstaan tussen de binnenstad en de veerponten aan de IJ-zijde.
 • Op de stations waar de Thalys zal stoppen komen beveiligingspoortjes. Ook de Nederlandse stations zullen deze poortjes in de toekomst krijgen.
 • NS gaat alle haar spoorwegmaterieel voorzien van camera's voorop de trein. Hiermee willen ze onderzoeken bij calamiteiten op het spoor sneller onderzoeken, met minder vertragingen op het spoor.
 • De omstreden directeur van Veolia Limburg, René de Beer, eist een baan bij de Nederlandse Spoorwegen of anders een schadevergoeding. De Beer heeft op verzoek van NS talloze vertrouwelijke Veolia cijfers gelekt. In ruil daarvoor zou hij regiodirecteur worden bij NS.
 • De nieuw aangetreden Staatssecretaris Dijksma wil orde op zaken stellen op het spoor. Zo zou het financieel beheer van ProRail beter moeten en moet de HSL desnoods opengesteld worden voor andere spoorwegbedrijven.
 • Het vernieuwde stationsgebouw van Winschoten wordt geopend. Het stationsgebouw is weer teruggebracht in de historische staat van vroeger.

December

 • Een foutje van de ontwikkelaars van de NS-website. Een zo geheten pushbericht werd naar vele Apple-gebruikers van de NS-app gestuurd met onder andere de tekst:" Zodat Hajo het ook gelooft". Deze zin gaat vervoglens viraal over het sociale netwerk waarbij er vele grapjes over ontstaan.
 • Het treinverkeer tussen Bad Nieuweschans en het Duitse Leer wordt ernstig gestremd nadat een vrachtschip een spoorbrug bij het nabij gelegen Weener total-loss ramt. Herstel zou minimaal 5 jaar kunnen duren, maar onze politiek springt in de bres voor een versnelling van de realisatie van een nieuwe brug. Volgens de plannen van Arriva zouden er oorspronkelijk extra treinen naar Duitsland moeten rijden.
 • Op 13 december is de nieuwe dienstregeling ingegaan. Hierin zou het oude Mat'64 materieel uitgerangeerd worden. Echter nadat deze trein op de laatste dag is uitgezwaaid bleek deze de volgende dag nog als reserve-trein te rijden op onregelmatige tijden.
 • De Nazi-trein die in Polen zou zijn verborgen tijdens de WO-II zou mogelijk niet bestaan. Bij onderzoek zouden geen sporen van een verborgen trein zijn gevonden.
 • Een onverlaat maakt de Amsterdams stationspiano onbruikbaar door er uitwerpselen overheen te smeren. Gelukkig wordt deze na een grondige schoonmaak toch volledig vervangen.
 • Ook in Deventer zijn er poortjes geplaatst die in december gesloten worden. Hiermee wordt de doorgang van het station waarvan fietsers gretig van gebruikmaken voor hen afgesloten. Zij moeten nu gebruik maken van één van de tunnels onder het spoor door.

Treinenweb in het afgelopen jaar

Ook op Treinenweb is er dit jaar weer een hoop gebeurd. Vanaf het begin van dit jaar is de aanmeldronde weer van start gegaan voor onze beproefde serie Reizigers in Beeld. Deze is in het najaar weer uitgezonden met dit maal zeven afleveringen. Verder hebben we in maart nog enkele aanpassingen aan de layout doorgevoerd waarbij we ook de functionaliteit van de website hebben verbeterd op diverse plekken.

Ook noemenswaardig is dat er in juli een update doorgevoerd is waarbij waarbij we kunnen zien welke trein op welke locatie rijdt. Al eerder in 2011 hebben we dit al in de vorm van 1 april grap vertoond, maar nu is de mogelijkheid van 'virtueel treinspotten' eindelijk werkelijkheid. Ook hebben de techniek achter de actuele vertrektijden op de stations een aanpassing gegeven waardoor deze betrouwbaarder wordt, door een koppeling te te realiseren met het systeem van de NS. (Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina).

Naast een hoop wijzigingen zijn we ook druk bezig met nieuwe mogelijkheden voor op Treinenweb. Op dit moment ligt de prioriteit op de aanpassing aan de 'motor' van Treinenweb zodat het eenvoudig voor onze ontwikkelaars wordt om nieuwe mogelijkheden toe te voegen. Maar hierover volgt in een nieuw artikel als het zo ver is. Ook wordt er gewerkt aan een nieuw en fris design waarmee de website in 2016 een nieuw uiterlijk moet krijgen welke op zowel computers, tablets en smartpones moeten gaan werken.

Ook het komende jaar is er nog genoeg te volgen op Treinenweb, zowel nieuwe verbeteringen maar uiteraard ook actualiteiten, video's, agendapunten en reviews.

We wensen bij deze al onze partners en bezoekers van onze site en fantastisch nieuw(s)jaar, en tot in 2016!