Vandalen stelen trein in Melbourne en laten hem ontsporen

Vandalen hebben in het noord-oosten van het Australische Melbourne ingebroken in een trein, en deze doelbewust laten rijden met een ontsporing, veel puin en schade tot gevolg. Doordat er een spoorbeveiliging ervoor zorgde dat de trein niet de hoofdbaan op kon rijden bleef de schade beperkt.

Volgens de politie hebben de daders na middernacht ingebroken in de trein. Hierbij is gebruik gemaakt van een sleutel die op al dit materieel aanwezig moet zijn, om deze te starten. Daarna hebben ze de trein in zijn vooruit gezet om vervolgens daarmee te gaan rijden.

Grote schade

"Ze hebben een steen gebruikt om de rijhendel naar voren te zetten om de trein in beweging te zetten, waardoor deze voor 40 á 50 meter alles op zijn pad vernietigde," verklaart een medewerker van de politie. Een schoonmaker en een bewaker zagen de trein in beweging komen, maar raakten niet gewond. De politiemedewerker spreekt van een "ernstige zaak, die niet getolereerd kan worden"

De schade aan het emplacement waar de trein stil stond, en aan de trein zelf is bij elkaar omgerekend zo'n 2 miljoen euro. Door de ravage is er de komende dagen geen treinverkeer mogelijk tussen Hurstbridge en Diamond Creek, en zet het vervoersbedrijf bussen in om reizigers te vervoeren.

Van de daders ontbreekt elk spoor, en de politie zal een onderzoek opstarten en doet een beroep op camerabeelden en meldingen van getuigen.


Een treinstel van het type dat gebruikt werd voor de doelbewuste ontsporingsactie.