ProRail doet aangifte na oversteken gesloten spoorweg bij Diemen

De levensgevaarlijke capriolen een groepje jongeren die bij station Diemen onder een spoorboom door liepen, waarvan er één van hen werd geschampt door een trein, zijn door de camera's van ProRail vastgelegd.

Op de beelden is te zien hoe in de nacht van 19 op 20 september een groep van vier jongens het station verlaat. Zodra ze het station verlaten hebben, zijn de spoorbomen dicht vanwege een naderende trein. De jongens hebben geen zin om te wachten en glippen onder de overwegbomen door. Later volgt een vijfde jongen die de overweg wil overstekken, maar hij struikelt, waarna hij aan zijn schouder geschampt werd door een passerende Sprinter die op de noodrem gaat.

Op eigen kracht strompelt de jongen naar de overkant, waar hij inelkaar zakt. Zijn vrienden halen hem vervolgens tussen de spoorbomen weg en leggen hem aan de veilige kant.

ProRail heeft afgelopen woensdag aangifte gedaan bij de politie. Daarmee wil ProRail een signaal afgeven dat dergelijke praktijken echt niet kunnen. Een 'symbolische stap' is het volgens de woordvoerder zeker niet. "Het maakt onderdeel uit van aangescherpt beleid en het gaat vaker gebeuren.''