"ProRail voor rechter vanwege spoorheffing"

De chaos bij spoorbeheerder ProRail is voor de goederenvervoerders reden om naar de rechter te stappen. Zij willen dat de onschappelijke kostenverhoging van ProRail voor het gebruik van het spoor van tafel wordt geveegd.

„Het is totaal ondoorzichtig hoe de tarieven voor de spoorheffing bij ProRail tot stand komen. Het is een onontwarbare kluwen”, zegt directeur Ad Toet van brancheorganisatie KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer). „Daarom willen we dat er eerst een duidelijk transparant systeem komt, zodat we weten waar we aan toe zijn. En niet dat we, zoals nu het geval is, elk jaar weer met drastische verhogingen worden geconfronteerd.”

Het is niet de eerste keer dat er heibel is over de gebruiksvergoedingen op het spoor. Op de website van de KNV valt in een nieuwsbericht eerder dit jaar te lezen: "Gebruiksvergoedingen bij het spoor vormen al jaren een heikel onderwerp. In november 2014 leidde het onderwerp tot heftige reacties binnen de spoorsector omdat vervoersbedrijven, zowel bij het regionale reizigersvervoer als bij het goederenvervoer,  in de problemen raakten door verhogingen van 10 – 20%."

"ProRail voor rechter vanwege spoorheffing"
Foto: Roel Hemkes

Bron: De Telegraaf